Головна Новини Світ Беларусь Трохи більше місяця до референдуму: що чекати від Білорусі із оновленою Конституцією
commentss НОВИНИ Всі новини

Трохи більше місяця до референдуму: що чекати від Білорусі із оновленою Конституцією

Після внесення змін до Конституції Білорусь фактично втратить статус "нейтральної" держави

21 січня 2022, 12:07
Поділіться публікацією:

Не визнаний більшою частиною світу президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав указ про проведення 27 лютого 2022 року референдуму щодо внесення змін до Конституції. До чого можуть призвести пропоновані зміни? Що це означає для Білорусі, України, Європи? Видання "Коментарі" проаналізувало ситуацію разом з експертами.

Трохи більше місяця до референдуму: що чекати від Білорусі із оновленою Конституцією

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Зміни до Конституції дозволять беззмінному президентові Білорусі – Лукашенку – балотуватися ще на два терміни

Експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов пояснює:

"Конституційна реформа в Білорусі покликана цементувати внутрішньо- та зовнішньополітичний курс країни, що сформувався ще 1994 року, і остаточно закріпився після придушення спроби державного перевороту 2020 року".

За словами експерта, спочатку передбачалося, що в новій Конституції буде закріплено перерозподіл повноважень від президента на користь парламенту або Кабміну. Однак у результаті від цієї ідеї вирішили відмовитися, оскільки в Білорусі відсутні працюючі політичні партії, а створювати їх "згори вниз" неможливо.

В основний закон пропонується внести норму про те, що одна і та сама людина не може обіймати посаду президента Білорусі більше двох термінів. При цьому зміни набудуть чинності лише після ухвалення оновленої Конституції, що дає право беззмінному президентові Білорусі – Лукашенку – балотуватися ще на два терміни.

Також пропонується:

– заборонити притягнення до відповідальності колишніх президентів за дії, які вони вчинили під час своєї каденції;

– розширити підстави для відставки президента (може піти з посади за станом здоров'я або за рішенням Всебілоруських народних зборів);

– посилюється вимога до кандидатів на пост президента (має бути старше 40 років і проживати не менше 20 років у Білорусі до виборів; нині мінімальний вік для балотування – 35 років, а в країні потрібно перебувати не менше 10 років).

"Крім того, – продовжує Данило Богатирьов, – основними змінами до Конституції стануть ті, які закріплять ідеологічну основу сучасної білоруської держави, а саме – прописування традиційних сімейних та суспільних цінностей як основні пріоритети ідеологічної та соціальної політики".

Експерт акцентує, що слідом за Росією, Білорусь уникає спроб копіювання західної системи ліберальних цінностей та інституцій до набагато більш зрозумілого і дієвого в умовах пострадянського простору "помірного консерватизму".

Білорусь втратить свій статус "нейтральної" країни, а на її території можна буде розміщувати ядерну зброю

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян звертає увагу, що відбувається продовження транзиту влади, запущеного на російських умовах у Білорусі, а тепер формалізується через зміни до Конституції.

"Ми бачимо, що Лукашенко намагається знайти можливість залишитись у якихось статусах – і не піти на спокій. При цьому відбувається зростання впливу РФ на внутрішньополітичну ситуацію у Білорусі. У тому числі шляхом неодноразового акцентування потреби такого перезавантаження Конституції. Куди також хочуть внести скасування позаблокового та без'ядерного статусу. Тобто Білорусь втратить свій статус "нейтральної" країни, а на її території можна буде розміщувати ядерну зброю. Це дозволяє РФ глибше зайти до Білорусі, зменшуючи її і так малий рівень суверенності. Як результат – безпекові ризики для України та ЄС з боку Білорусі, що і без того підвищилися, з боку Білорусі ескалюватимуться", – прогнозує Олег Саакаян.

На його думку, Білорусь фактично стає плацдармом для можливості ведення Росією агресивних дій руками білоруського режиму. Під прикриттям.

"Ми вже бачили мігрантську кризу як інструмент тиску. Лукашенко вже говорив про можливість перекриття транзиту (тобто – елементи енергетичного шантажу), а також робив агресивні заяви щодо України. Ну, а російсько-білоруські військові навчання біля наших північних кордонів можуть стати постійним фактором тиску або плацдармом для наступу", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Лукашенко звернувся до протестувальників у Казахстані.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини