Головна Новини Світ Беларусь Війна в Україні: про що говорять заяви Лукашенка та Зеленського – чого чекати від Білорусі
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: про що говорять заяви Лукашенка та Зеленського – чого чекати від Білорусі

На території Білорусі триває низка навчань, головним завданням яких є відволікання наших сил і засобів на тому напрямку, хоч вони куди потрібніші безпосередньо на фронті

25 січня 2023, 14:42 comments1635
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Республіки Білорусь (РБ) Олександр Лукашенко запевняє, що Україна пропонує підписати "пакт про ненапад", але при цьому нібито "продовжує готувати бойовиків та екстремістів". Український лідер Володимир Зеленський заявив, що наша країна не збиралася і не збирається нападати на Білорусь, а також – що для нас важливо, щоб та "не втратила свою незалежність і не вступила, незважаючи на вплив будь-кого, в цю абсолютно ганебну війну". Про що говорять ці заяви Лукашенка та Зеленського, а також загальна ситуація у Білорусі? Як, швидше за все, будуть у найближчому майбутньому розвиватися події в РБ? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Війна в Україні: про що говорять заяви Лукашенка та Зеленського – чого чекати від Білорусі

Кордон України та Білорусі. Фото: з відкритих джерел

Нам важливо розуміти, що при загостренні бойових дій, що очікуються ближче до весни, не відкриється північний фронт

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко зазначає, що особливої військової динаміки у Білорусі останнім часом не спостерігається.

"З нового – керівництво РФ та РБ анонсували, що сформували спільне угруповання військ. Причому, як сухопутне (від 15 до 20 тисяч), так і авіаційне. При цьому навіть це спільне сухопутне угруповання не здатне ефективно подолати оборонні рубежі, які ми сформували на північному напрямку, – наголошує генерал. – У повітряному компоненті, як відомо, на території РБ проводяться навчання, задіяні різні засоби. До тих сил, які там були раніше, додалися гелікоптери армійської авіації. Це не суттєво, хоч вони і відпрацьовують можливе завдання ударів по території України".

Загалом низка навчань на території Білорусі, на думку експерта, головним завданням має відволікання наші сили і засоби на тому напрямі, хоч вони куди потрібніші безпосередньо на фронті, зараз – особливо на Донеччині.

"Це якщо говорити про військову ситуацію, – уточнює Ігор Романенко. – Якщо розглядати ситуацію політичну – останнім часом з'явилися дані, що Лукашенко намагається (офіційно та неофіційно) налагодити стосунки з Україною. Подає сигнали, що збройні сили РБ не мають наміру вступати у війну. На його думку, це дозволить після завершення бойових дій у якомусь вигляді залишитись на плаву. Тому, незважаючи на тиск з боку РФ, Білорусь відкрито у війну не вступила. Щоб стримувати цей тиск, Лукашенко відкупляється від Кремля наданням білоруської території для російської армії, боєприпасів та військової техніки – для використання окупантами у війні проти України, полігонами, базами (зокрема, ремонтними), аеродромами".

За словами генерала, нам важливо розуміти, що при загостренні бойових дій, що очікується, ближче до весни, не відкриється північний фронт. Тому, пояснює він, наші військово-дипломатичні підходи можуть бути спрямовані на те, щоб РБ була нейтралізована як противник, щоб її збройні сили не були задіяні у бойових діях. Хоча Путін робитиме все, щоби втягнути їх у війну. Але поки що Лукашенку вдається лавірувати.

"У ситуації з вимушеним утриманням нами серйозних сил та засобів у районі українсько-білоруського кордону я вбачаю історичні, військові аналогії з тим, як складалася ситуація у битві під Москвою 1941 року. Тоді німці підійшли дуже близько, ситуація була критичною, – нагадує Ігор Романенко. – І довелося визначатися: чи продовжувати тримати радянські війська на Сході, побоюючись японського вторгнення, чи перекинути їх під Москву. Було проведено серйозну розвідку, вдалося отримати підтвердження, що Японія найближчим часом не нападе. У результаті нові сибірські дивізії було перекинуто під Москву – і завдяки допомозі вдалося зупинити німецький наступ. Можливо, отримавши (нехай негласно) відповідні запевнення від офіційного Мінська, ми зможемо, залишивши меншу частину нинішнього угруповання на півночі (де територію заміновано, є потужні інженерні споруди), основну масу перекинути в район власне бойових дій. У зв'язку з такими військово-політичними перспективами проводиться серйозна дипломатична робота, по різних каналах, у цьому напрямку".

Якщо білоруська армія прямо вступить у війну – це обернеться катастрофою для режиму Лукашенка

Політичний аналітик, PR-експерт Олександр Солонько вважає, що дії Лукашенка цілком можна кваліфікувати як участь у війні.

"Мінськ передав росіянам у користування свою територію, військову інфраструктуру, зброю тощо. Звичайно, залишається вузьке поле для якихось політичних маневрів, адже є також ресурси, які білоруський диктатор ще може задіяти для допомоги росіянам. Доводиться розраховувати на його інстинкти політичної тварини та розуміння того, що вона може закопати себе ще глибше. Зокрема, повною мірою задіявши свої збройні сили, хоч би які вони були, у війні проти України", – зазначає експерт.

На думку Олександра Солонька, якщо таке станеться, це стане катастрофою для режиму Лукашенка. Але й для України це буде серйозною проблемою, яка відверне наші сили оборони та ресурси.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в ISW розповіли, що допоможе ЗСУ завдати поразки армії РФ та звільнити територію України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини