Головна Новини Світ Китай Бойкот Олімпійських ігор триває: Австралія приєдналася до протесту
commentss НОВИНИ Всі новини

Бойкот Олімпійських ігор триває: Австралія приєдналася до протесту

Раніше бойкот підтримали Сполучені Штати

8 грудня 2021, 11:26
Поділіться публікацією:

Австралія приєдналася до Сполучених Штатів у дипломатичному бойкоті Зимових Олімпійських ігор у Пекіні. Таку заяву зробив у середу, 8 грудня, прем’єр-міністр Скотт Моррісон, оскільки інші союзники зважилися на подібні кроки на знак протесту проти порушення прав людини в Китаї. Про це повідомляє Reuters.

Бойкот Олімпійських ігор триває: Австралія приєдналася до протесту

Емблема Пекіна 2022 року зображена на годиннику зворотного відліку для Зимових Олімпійських ігор 2022 року - Reuters

Сполучені Штати заявили, що їхні урядові чиновники бойкотуватимуть лютневу Олімпіаду в Пекіні через "звірства" Китаю щодо прав людини, лише через кілька тижнів після переговорів, спрямованих на послаблення напружених відносин між двома найбільшими економіками світу. Китай заявив, що Сполучені Штати "заплатять ціну" за своє рішення і попередив про контрзаходи у відповідь, але не повідомив подробиць.

Моррісон сказав, що рішення в середу було прийнято через боротьбу Австралії за відновлення дипломатичних каналів з Китаєм для обговорення ймовірних порушень прав людини в крайньому західному регіоні Сіньцзян, а також дії Пекіна проти австралійського імпорту. Оголошуючи про плани, Моррісон сказав, що Пекін не відповів на кілька питань, порушених Канберрою, включаючи звинувачення в порушенні прав.

"Тому не дивно, що австралійські урядовці не поїдуть до Китаю на ці Ігри", — сказав Моррісон журналістам у Сіднеї.  Австралійські спортсмени візьмуть участь у змаганнях.

Китай заперечує будь-які правопорушення в Сіньцзяні і заявив, що звинувачення сфабриковані.

Речник міністерства закордонних справ Ван Венбінь заявив на щоденному брифінгу в Пекіні, що австралійські політики займаються "політичним позерством".

"Прийдуть вони чи ні, нікого не хвилює", – додав він.

Олімпійський комітет Австралії заявив, що бойкот не вплине на підготовку спортсменів до Ігор, які пройдуть з 4 по 20 лютого, додавши, що "дипломатичні варіанти" є питанням урядів. 

Інші союзники США не поспішали приєднатися до бойкоту.

Велика Британія розглядає можливість схвалити обмежену присутність уряду на заході в китайській столиці, який не призведе до повного дипломатичного бойкоту, повідомляє в середу газета Telegraph. Повна заборона міністерського та дипломатичного представництва на зимових Іграх залишається можливою. 

Японія розглядає можливість не посилати членів кабінету на Ігри після того, як Сполучені Штати оголосили про дипломатичний бойкот, повідомляє у середу щоденна газета Sankei Shimbun з посиланням на невідомі джерела в уряді.

Представник президента Південної Кореї заявив, що країна наразі не розглядає питання про дипломатичний бойкот.

"Ми завжди просимо якомога більше поваги та найменшого можливого втручання з боку політичного світу", – сказав Хуан Антоніо Самаранч, який очолює координаційну групу Міжнародного олімпійського комітету для Пекінського заходу.

Американський дипломатичний бойкот, який місяцями заохочується деякими членами Конгресу США та правозахисними групами, відбувся, незважаючи на спроби стабілізувати відносини двох країн, коли минулого місяця відбулася відеозустріч між Байденом і китайським лідером Сі Цзіньпіном.

Якщо інші країни не приєднаються до бойкоту, це підірве повідомлення про те, що порушення прав людини Китаєм є неприйнятними, сказала Бонні Глейзер, експерт з Китаю з Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів.

"Єдиний варіант, який дійсно доступний для нас, — це спробувати залучити якомога більше країн підтримати нас у цій коаліції", — сказала Глейзер на слуханнях у Конгресі США у вівторок, 7 грудня.

Зв’язки між Австралією та її головним торговельним партнером Китаєм занепали після того, як Канберра заборонила Huawei Technologies використовувати свою широкосмугову мережу 5G у 2018 році та попросила провести незалежне розслідування щодо походження COVID-19.

Пекін у відповідь ввів мита на австралійські товари, такі як ячмінь, яловичина, вугілля та вино.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Китай каже, що дипломатичний бойкот США зимових Олімпійських ігор може зашкодити співробітництву.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини