Головна Новини Світ Китай Чи буде візит Кулеби до Китаю успішним: експерт назвав головний показник
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи буде візит Кулеби до Китаю успішним: експерт назвав головний показник

Сьогодні формується переговірна позиція з РФ, де Китай може відіграти важливу роль

24 липня 2024, 09:45 comments1847
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наразі перебуває з офіційними  візитом в Китаї і буде дуже показовим, якщо відбудеться зустріч керівника нашого МЗС в очільником КНР Сі Цзіньньпіном. Це стане своєрідними маркером, що ситуація у світі змінюється і перспективи України значно покращуються. Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю порталу "Коментарі" вислови керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок.

Чи буде візит Кулеби до Китаю успішним: експерт назвав головний показник

Дмитро Кулеба. Фото: з відкритих джерел

Експерт наголосив на ще одному цікавому моменті – про ефективність візиту Кулеби можна бути судити, якщо відбудеться хоча б протокольна зустріч із очільником Китаю Сі Цзіньпіном. 

"Ну, принаймні, така зустріч була із очільником Держдепу США. Звісно порівнювати США і Україну ну наче б не зовсім було б правильно в умовах мирного часу, але ми знаходимося в умовах війни. Тому ми маємо в цьому плані серйозну причину, щоб з Кулебою зустрівся очільник Китаю", – прокоментував Валерій Клочок.

Експерт також звернув увагу на той факт, що у нас досить довго не було посла у Китаї. Він був призначений лише навесні минулого року. Саме тоді відбувся телефонний дзвінок Зеленського до Сі Цзіньпіна. 

"Тому скидати з важелів важливість цього візиту не можна. Тим паче, що сьогодні формується переговірна позиція з РФ, де Китай може відіграти важливу роль. Не можу сказати, що ключову, але дійсно важливу роль у її формуванні, а саме зменшуючи спроможності РФ виготовляти зброю. Вже зафіксовано зменшення постачань чіпів до РФ з КНР. Окремі китайські банки виходять з московської біржі. Китай знімає санкції проти американських компаній. Гуртом легше все-таки працювати з Китаєм, формуючи взаємовигідні позиції і те, що Україну запросили мені вказує на те, що десь ми виходимо на можливість досягнення якихось домовленостей з Китаєм, які будуть Україні і світові загалом корисними. Хоча з Китаєм потрібно бути доволі обережним, тому що Китай – це диктаторська країна, яка має свої принципи, правила і так далі. Вони навряд чи будуть поєднуватися якось із українськими, але все-таки китайський вектор нам варто не втрачати", – зауважив співрозмовник порталу "Коментарі". 

Читайте також на порталі "Коментарі" — в чому важливість візиту Кулеби до Китаю: як це може позначитися на війні в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини