Головна Новини Світ Китай В чому важливість візиту Кулеби до Китаю: як це може позначитися на війні в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

В чому важливість візиту Кулеби до Китаю: як це може позначитися на війні в Україні

Візит Кулеби до Пекіну засвідчує те, що ми складно будуємо діалог

24 липня 2024, 08:25
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вже записав відео з Китаю, наголосивши, що це перший візит керівника МЗС України до Китаю за час повномасштабної війни. Більше того, наголосив Кулеба, це перший візит міністра закордонних справ України до КНР з 2012 року. Дмитро Кулеба підкреслив, що тема № 1 під час перемовин – це мир. Враховуючи те, який колосальний вплив має Пекін на Москву, в чому важливість цього візиту? Видання "Коментарі" з цими питанням звернулося до експертів.

В чому важливість візиту Кулеби до Китаю: як це може позначитися на війні в Україні

Дмитро Кулеба. Фото: з відкритих джерел

Скидати з важелів важливість цього візиту не можна

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок відраз звернув увагу, на те, що це перший візит очільника закордонного відомства України до Китаю за період повномасштабного вторгнення Росії в Україну і взагалі перший візит, починаючи з 2012 року. 

"Це свідчить не про дуже здорові відносини з цією країною і, враховуючи звісно, що наші устрої, принципи суттєво різняться, то так можна це пояснювати, але у нас товарообіг дуже великий і він в окремі роки був на першому місці, сягав понад 10 плюс мільярдів доларів. В 2023 році Китай став другим за обсягом імпортером українського зерна. З Китаєм треба підтримувати відносини. Хоча вони дійсно сьогодні заслуговують на серйозну критику за те, що вони спонсорують війну Росії проти України, але, як китайці переконують, вони не постачають росіянам летальної зброї. І візит Кулеби до Пекіну якраз і засвідчує те, що ми складно будуємо діалог. Ми могли б, все ж таки, вибудовувати з Китаєм відносини таким чином, щоб КНР могла впливати на Росію, зменшуючи її спроможності виготовляти зброю. Це непросто. Таких інструментів у нас вкрай мало. Один із них – це українське зерно", – зауважив Валерій Клочок.

Він додав, свого часу Китай був зацікавлений в українській кукурудзі і саме китайці були ініціаторами зернової угоди з Росією. Вони натиснути на Москву, щоб росіяни пішли на цю угоду. Це не дуже популярна інформація, зауважує Валерій Клочок. Про неї мало пишуть, але саме так воно й було. Тому у нас є стратегічний експортний товар, як зерно і Китай в ньому зацікавлений. Тому певні інструменти є.

Валерій Клочок також звернув увагу на той факт, що у нас досить довго не було посла у Китаї. Він був призначений лише навесні минулого року. Саме тоді відбувся телефонний дзвінок Зеленського до Сі Цзіньпіна. 

"Тому скидати з важелів важливість цього візиту не можна. Тим паче, що сьогодні формується переговірна позиція з РФ, де Китай може відіграти важливу роль. Не можу сказати, що ключову, але дійсно важливу роль у її формуванні, а саме зменшуючи спроможності РФ виготовляти зброю. Вже зафіксовано зменшення постачань чіпів до РФ з КНР. Окремі китайські банки виходять з московської біржі. Китай знімає санкції проти американських компаній. Гуртом легше все-таки працювати з Китаєм, формуючи взаємовигідні позиції і те, що Україну запросили мені вказує на те, що десь ми виходимо на можливість досягнення якихось домовленостей з Китаєм, які будуть Україні і світові загалом корисними. Хоча з Китаєм потрібно бути доволі обережним, тому що Китай – це диктаторська країна, яка має свої принципи, правила і так далі. Вони навряд чи будуть поєднуватися якось із українськими, але все-таки китайський вектор нам варто не втрачати", – зауважив співрозмовник порталу "Коментарі". 

Що до того, чи досягнемо ми якихось зрушень у задоволенні власних вимог, то, на думку експерта, в чомусь – так, а в чомусь – ні. 

"Тому що, якщо брати до уваги так званий китайсько-мирний план, який складається з шести пунктів, то з нього зник перший пункт, який стосується територіальної цілісності України. У першому варіанті Китай на цьому наполягав. Зараз цього пункту немає, але так само зник пункт про продовольчу безпеку у Чорноморському регіоні. Тому що без Китаю її забезпечили Україна та країни НАТО. Тому я маю переконання, що Україна, все ж таки, отримала певні гарантії і підтримку з боку наших західних партнерів перед візитом Кулеби до Пекіну. Тому діалог буде будуватися із очільником закордонного відомства саме з цих позицій", – зазначив Валерій Клочок. 

Експерт наголосив на ще одному цікавому моменті – про ефективність візиту Кулеби можна бути судити, якщо відбудеться хоча б протокольна зустріч із очільником Китаю Сі Цзіньпіном. 

"Ну, принаймні, така зустріч була із очільником Держдепу США. Звісно порівнювати США і Україну ну наче б не зовсім було б правильно в умовах мирного часу, але ми знаходимося в умовах війни. Тому ми маємо в цьому плані серйозну причину, щоб з Кулебою зустрівся очільник Китаю", – підсумував Валерій Клочок.

Важливо, щоб наш мирний план підтримали Китай та Індія

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ вважає візит Дмитра Кулеби до Китаю абсолютно логічним з точки зору того, що президент України Володимир Зеленський говорив, що Україна буде шукати спільні точки дотику з Китаєм та іншими країнами Глобального півдня, зокрема Індією. 

"Останнім часом зовнішня політика Києва все менше заточена виключно на таких наших класичних союзників, як США, ЄС, Великобританія. Вона стає більш диверсифікованою и поширюється також на країни Глобального півдня. Саме тому було декілька мирних зустрічей в Джиді, на Мальті, в Копенгагені, де була присутня українська делегація", – зауважив Олексій Кущ. 

Експерт звернув увагу, що китайський мирний план має деякі точки дотику з українською формулою миру, яку презентував президент Зеленський. 

"Наприклад, один із пунктів мирного плану Китаю – це принцип територіальної цілісності та суверенітету. Відповідно він передбачає і міжнародно визнані кордони, і суверенітет країни над своїми територіями. Тому тут є в чому співпрацювати з КНР, але, як вже сказав Кулеба, нам не потрібна конкуренція мирних планів, нам потрібна своєрідна конвергенція мирних планів. Тому Україна зараз має вікно можливостей, щоб в найближчі місяці провести важливі переговори, особливо в контексті того, що в Вашингтоні зміниться господар Білого дому. Для прикладу, якщо переможе Трамп, то Україна може презентувати йому мирний план, який буде погоджений на рівні ЄС, Британії, Китаю. В ідеалі також його з Індією погодити. І тоді Трамп міг би використовувати саме цей мирний план на перемовинах з Путіним. Потрібно, щоб ми не повторили попередніх помилок, коли у Трампа відбулися переговори з Путіним у Хельсінкі, куди він їхав без плану миру. Відповідно там було досягнуто домовленостей про заморозку і не більше. Потрібно, щоб вірогідна зустріч Путіна за Трампом відбувалася на базі українського мирного плану", – зауважив Олексій Кущ. 

Що стосується впливу Китаю на РФ, то експерт наголосив, що вплив Пекіну на Москву досить значний. 

"Росія може амортизовувати західні санкції за допомогою саме позиції Китаю та Індії, які купують велику кількість російської нафти, а КНР ще й значну частину російського природного газу. Тому звісно йти й проти західного світу, й проти Глобального півдня Росія не зможе. Саме тому вкрай важливо, щоб наш мирний план підтримали країни Глобального півдня, зокрема Китай та Індія", – наголосив співрозмовник порталу "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" - Дмитро Кулеба розкрив мету свого візиту до Китаю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини