Головна Новини Світ Китай Чи може Китай скористатися хаосом у світі та розпочати вторгнення до Тайваню – що стримує Пекін
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Китай скористатися хаосом у світі та розпочати вторгнення до Тайваню – що стримує Пекін

Китай уважно спостерігає за тим, що відбувається в Україні та Ізраїлі

11 жовтня 2023, 11:10
Поділіться публікацією:

Після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, Китай лише монотонно заявляв і заявляє про те, щоб сторони припинили ескалацію і сіли за стіл переговорів. Приблизно такі ж тези звучать із Пекіна у бік Ізраїлю та ХАМАС. При цьому Китай розуміючи, хто розв'язав обидві війни, не критикує Росію та ХАМАС. Він ніби чогось чекає. Звідси напрошується питання – чи може Китай, скориставшись хаосом та невизначеністю у світі, почати робити кроки по вторгненню до Тайваню? Видання "Коментарі" розбиралося у цій темі, вивчивши думки експертів.

Чи може Китай скористатися хаосом у світі та розпочати вторгнення до Тайваню – що стримує Пекін

Китай. Фото: з відкритих джерел

Зараз вирішується майбутнє світопорядку

Аналітик та журналіст-міжнародник Тарас Семенюк в ефірі Українського радіо висловив думку, що війна в Україні та війна в Ізраїлі – дві ланки одного глобального конфлікту, яка називається війною авторитарної системи проти свобод, прав загальноприйнятих прав та демократичного світу. Зрозумілий усім світопорядок під загрозою руйнування.

"Якби навіть не було війни в Україні або якби цілі Росії були б досягнуті, Ізраїль все одно був би наступним. На Україні нічого б не завершилось. Більше того – авторитарні держави отримували б масу позитивного натхнення для того, щоб продовжувати. Вони б розуміли, що демократія слабшає і не може себе захистити. А ми показали, що демократична держава може себе захищати навіть із вилами в руках, коли немає зброї. Тому маємо чергову ланку відкриття другого фронту у світі. Третім фронтом може бути Тайвань. Але все залежить від виборів, які відбудуться у січні 2024 року в цій острівній країні", — вважає експерт.

Жодного зіткнення між Китаєм і Заходом зараз не буде

Політолог та соціолог із Німеччини Ігор Ейдман в ефірі "24 каналу" висловив думку, що Китай, звичайно ж, з радістю скористався б ситуацією для провокацій проти Тайваню, ось тільки є одна проблема – зараз не все добре з економікою КНР. Як би це дивно не звучало, але Пекіну не вигідно ослаблення США та взагалі проблеми на зовнішньому ринку.

Експерт зазначив, що вступати до відкритого клінчу зі США та ЄС, на які орієнтована китайська економіка, Пекіну вкрай невигідно.

"Якщо в результаті воєн (говориться про війну в Україні та Ізраїлі – ред.) почнеться економічна криза, то вона закінчиться для Китаю ще більшими наслідками. Оскільки його економіка дуже вразлива. Тобто в китайських планах не потрібні війни та катаклізми. Йому не потрібні проблеми у США та ЄС", – вважає політолог.

Він додав, що це Росії сьогодні втрачати вже нема чого, вона під найжорсткішими санкціями, у повній ізоляції. Водночас проти Китаю поки немає санкцій, а отже, він може вільно торгувати та вкладатися в американську та європейську економіку.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи може те, що відбувається на Близькому Сході , позначиться на Україні – які ризики.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини