Головна Новини Світ Китай Чому Китай підтримує проросійський нейтралітет в умовах війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Китай підтримує проросійський нейтралітет в умовах війни

Китай підтримує наративи Росії, зокрема про те, що нібито розширення НАТО призвело до війни

3 січня 2023, 16:11
Поділіться публікацією:

Китайці незадоволені війною в Україні, тому що вона завадила розвитку їхньої країни. Про це в Телеефірі розповів член правління Української асоціації китаєзнавців Олексій Коваль, пишуть "Коментарі".

Чому Китай підтримує проросійський нейтралітет в умовах війни

Китайці незадоволені війною в Україні

На його думку, Китай щодо розв’язаної Кремлем повномасштабної війни в Україні займає позицію проросійського нейтралітету. Загалом в інформаційному просторі Піднебесна підтримує наративи Росії, зокрема про те, що нібито розширення НАТО призвело до війни. А ще, невдоволення додає й те, що Російська Федерація своїми діями в Україні псує стосунки Китаю і з Європою, і зі США.

“Китай ніколи не втручається у внутрішні справи України принаймні. І тому він загалом-то займає нейтральну позицію. Вона нейтральна в тому сенсі, що він ні до чого в цьому конфлікті. Він не вважає себе ні учасником, ні розпалювачем цього конфлікту, ні країною, яка підтримує одну зі сторін. Тобто його позиція така. І він вважає, що, наприклад, його відносини з Росією тісні, так, вони не повинні накладати відбиток на його відносини з Україною, тобто в нього розділені ці стосунки: окремо з Україною, окремо з Росією”, — сказав експерт.

За словами експерта, Піднебесна не хоче, щоб його стосунки з Європою і зі Сполученими Штатами залежали від дій Російської Федерації.

“Китайці незадоволені. Сі Цзіньпін неодноразово говорив, що він незадоволений цією війною, тому що війна завадила розвитку Китаю. Саме Сі Цзіньпін уже багато разів висловився досить чітко, — каже Коваль. — І якщо вже говорити, то Китай не був готовий до цієї війни, не був готовий до того, що Росія втягне його в якесь протистояння із Заходом, тому що відносини із Заходом і зі Сполученими Штатами для Китаю набагато важливіші все-таки за багатьма параметрами, ніж із Росією. А Росія — це його, якщо хочете сказати, сателіт або точка, країна, на яку він впливає, і слабкість РФ тільки посилює цей вплив. Але насправді Китай, звичайно ж, незадоволений тим, що Росія почала цю війну без якогось узгодження або якихось консультацій".

Цими днями, можна й спостерігати, за словами експерта, що в Піднебесній триває велика перебудова дипломатії. Кілька днів тому там змінили міністра закордонних справ, ним став новий дипломат — Цинь Ган, колишній посол КНР у США. Таке призначення чітко демонструє, що Китай робить крок у бік поліпшення відносин. І домагається, щоб його стосунки зі США будувалися на принципах рівноправності, тоді як РФ дедалі більше сповзає в залежність від Китаю.

Коваль також нагадав, що США застерегли Китай, що будь-яка військова допомога Росії призведе до санкцій: “За ці всі 10 місяців Китай не допомагав Росії так, як вона хоче. І хоча все це відбувається досить завуальовано, але це досить чітко показує, що Китай не в усьому йде на поводу в Росії, а отже, він бере до уваги попередження з боку Сполучених Штатів".

Особливості китайської політики полягають у тому, що двосторонні відносини Росії та Китаю жодним чином не впливають на американсько-китайські відносини.

Нагадаємо, як йшлося на порталі "Коментарі", глава КНР зазначив, що Китай готовий нарощувати стратегічну взаємодію і бути глобальним партнером Росії. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини