Головна Новини Світ Китай Чому не варто сподіватися на Китай: пояснення експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому не варто сподіватися на Китай: пояснення експерта

Пекін не зацікавлений, щоби війна в Україні закінчувалася

16 квітня 2024, 23:53
Поділіться публікацією:

Китай не зацікавлений у врегулюванні російсько-української війни найближчим часом, позаяк Пекін – головний вигодоотримувач від війни в Україні, вважає політолог, експерт-міжнародник Максим Несвітайлов.

Чому не варто сподіватися на Китай: пояснення експерта

Китай – головний вигодоотримувач від війни в Україні. Фото з відкритих джерел

"Завдяки війні в Україні Китай витіснив Росію з її геополітичного місця – зайняв місце РФ в БРІКС та багатьох інших міжнародних інституціях. Незважаючи на те, що Китай вже давно обігнав РФ за економічними показниками, але в геополітичній площині ключовим залишалося протистояння Росія-США. Китай дуже хотів зайняти місце РФ у цьому протистоянні, і зараз він отримав таку можливість", – наголосив політолог.

На думку експерта-міжнародника, чим довше триває війна, тим в більшу васальну залежність від Китаю впадає РФ.

"Пекін отримує від Росії дешеві енергоресурси, а в Росію продає товари з високою доданою вартістю. При цьому така торгівля ніяк не впливає на торгівлю Китаю із Заходом. Крім того, російсько-українська війна відволікає увагу США і всього Заходу від захоплення Китаєм Південно-Китайського моря. Пекін насипає у морі нові острови, навколо яких утворюються китайські територіальні води. Китай фактично перетворює Південно-Китайське море на своє внутрішнє море і цього ніхто не помічає", — наголосив Максим Несвітайлов.

Експерт-міжнародник резюмував, що Китай взагалі не зацікавлений у закінченні війни в Україні, оскільки для нього ні перемога РФ, ні перемога України, ні замороження бойових дій не є настільки вигідними варіантами, як продовження війни.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що канцлер Німеччини Олаф Шольц не бачить сенсу у відновленні діалогу з російським диктатором Володимиром Путіним, поки триває війна в Україні, а російські війська перебувають на українській території. Шольц заявив, що контакт з Кремлем стане можливий, коли "Росія зрозуміє, що миру під диктовку не буде, а Путін усвідомить, що йому потрібно припинити свою кампанію та вивести війська з України".

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що армія Росії готується до великомасштабного наступу у чотирьох українських областях. Про це пише видання Financial Times з посиланням на українських і західних офіційних осіб. За інформацією видання, російський великий наступ може розпочатися наприкінці весни або влітку та може передбачати напад на обласний центр. РФ планує захопити більше територій Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини