Головна Новини Світ Китай Чому те, що запропонував Китай, не можна назвати мирним планом – на що розраховує Пекін
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому те, що запропонував Китай, не можна назвати мирним планом – на що розраховує Пекін

Китай спробував представити себе миролюбною державою, видавши своє бачення припинення війни в Україні

24 лютого 2023, 15:02 comments1327
Поділіться публікацією:

Китайська Народна Республіка (КНР) представила "мирний план" з 12 пунктів щодо того, як зупинити російсько-українську війну (наполегливо називаючи це "кризою в Україні"). Що можна сказати про ці пропозиції? Які перспективи такого плану? Про що говорять такі дії Китаю? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому те, що запропонував Китай, не можна назвати мирним планом – на що розраховує Пекін

Китай. Фото: з відкритих джерел

Китай запропонував перелік правильних речей, гасел, які до плану не мають жодного відношення

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко вважає, що цей китайський план можна вважати лише так званим планом.

"До плану це має таке саме відношення, як ми з вами – до польотів на Марс, – запевняє експерт. – Це перелік, у принципі, правильних речей, гасел, які до плану не мають жодного стосунку. І ставитись до всього цього можна як до добрих намірів. Не більше".

Те, що в пропозиціях Китаю зазначено важливість дотримуватися територіальної цілісності, так це прописано у Статуті ООН, нагадує екс-глава МЗС. Як й інші розумні речі на кшталт вирішення гуманітарної кризи, захисту цивільного населення та військовополонених, забезпечення безпеки атомних електростанцій, сприяння експорту зерна тощо.

"Але назвати це планом не можна, – упевнений Володимир Огризко. – Однак КНР, все ж таки, виступила саме з такою пропозицією, намагаючись уявити себе миролюбною державою, яка, щоправда, не бачить різницю між агресором та жертвою агресії".

Китай хоче очолити рух "миротворців"

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков пояснює:

"Згідно з рішенням ХХ з'їзду Компартії Китаю, він має до 2027 року випередити США з військової складової, а до 2035-го – з економічної. Очевидно, те, що відбувається у світі у зв'язку з російсько-українською війною, дає можливість КНР досягти заданих цілей достроково. Тому Китай почав позиціонувати себе на міжнародній арені як друга сила – з такою ж військовою та економічною міццю як США. І заявляти свої відповідні амбіції в світі, що динамічно змінюється. Враховуючи претензії на настільки значну роль, необхідно представляти деякі миротворчі уявлення. Що й вилилося в ті самі 12 пунктів щодо врегулювання російсько-української війни".

КНР, продовжує експерт, намагається зайняти лідируючу позицію серед країн т.зв. Глобального Півдня (що займають позицію вирішення ситуації не військовим, а дипломатичним шляхом, не особливо зважаючи на територіальні втрати України). На цьому, до речі, акцентували увагу китайські представники на Мюнхенській безпековій конференції, звертає увагу Олег Старіков.

"Чи буде прийнята китайська пропозиція Західним (демократичним) світом на чолі зі США? Судячи з сигналів, що йдуть зі Штатів і не лише – не факт. Однак Китай хоче очолити рух миротворців. І тут йому, як мені здається, не так важливо, чи буде прийнята його пропозиція, скільки сам факт її появи. У КНР, схоже, розуміють, що Захід без нього без Глобального Півдня не зможе вирішити питання переструктування архітектури всесвітньої безпеки, зруйнованої діями Росії. Отже, – констатує експерт, – Заходу доведеться шукати точки дотику, йти на якісь компроміси з Китаєм. Ось про що насамперед китайські мирні пропозиції".

У китайських мирних ініціатив немає пункту про виведення російських окупаційних військ з території України

Екс-народний депутат, голова Центру дослідження політичних цінностей, історик Олександр Доній розмірковує так:

"З 12 пунктів так званого "китайського мирного плану" найважливіше, що не є там, а чого там немає. А там немає пункту про виведення російських окупаційних військ з території України, ні за межами 1991 року, ні навіть лінією до 24 лютого 2022-го".

Фактично, пояснює експерт, йдеться про збереження територіального статус-кво, де під "статус-кво" розуміється законсервування ситуації із окупацією Росії частин українських земель. Плюс – поступове зняття санкцій з РФ та повернення країни-агресора, країни-окупанта, країни-терориста на світові економічні ринки та економічну світову інтеграцію.

"Ось, що насправді є т.зв. "Мирний план" від Китаю", – наголошує Олександр Доній.

Читайте також на порталі "Коментарі" – рік повномасштабної війни в Україні: головні підсумки та прогнози.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

lera

24 лютого 2023, 16:12

Мур. Ищу парня который будет меня трахать) Парни скорострелы мимо) Я хочу удовлетворять все свои потребности и чтобы парень лизал все мои дырочки и давал в ротик. Написать в приват:----- https://e.vg/lera98


Новини