Головна Новини Світ Китай "Ефект доміно": чому Китай не стурбований бойкотуванням Олімпіади
commentss НОВИНИ Всі новини

"Ефект доміно": чому Китай не стурбований бойкотуванням Олімпіади

Китай заявляє, що бойкоти не вплинуть на успіх Олімпіади, адже більшість країн усе ж таки підтримала захід

9 грудня 2021, 16:46
Поділіться публікацією:

Китай не стурбований "ефектом доміно" дипломатичного бойкоту Зимових Олімпійських ігор у Пекіні. Таку заяву було зроблено у четвер, 9 грудня, після того, як Австралія, Великобританія та Канада приєдналися до Сполучених Штатів у прийнятті рішення не відправляти чиновників до Пекіна. Про це повідомляє Reuters.

"Ефект доміно": чому Китай не стурбований бойкотуванням Олімпіади

Зимові Олімпійські ігри в Пекіні - фото з відкритих джерел

Сполучені Штати першими оголосили про бойкот, заявивши в понеділок, 6 грудня, що їх урядові чиновники не будуть відвідувати Ігри 4-20 лютого через "звірства" Китаю щодо прав людини у західному регіоні Сіньцзян.

"Я не бачу потреби турбуватися про цей ефект доміно. Навпаки, більшість країн світу висловили підтримку Зимовій Олімпіаді в Пекіні", — сказав речник міністерства закордонних справ Ван Веньбінь на щоденній пресконференції, коли його запитали про можливість нових бойкотів.

Дипломатичний бойкот з боку Сполучених Штатів та їх союзників є наслідком різкого погіршення відносин між Пекіном і Вашингтоном, яке почалося за часів колишнього президента США Дональда Трампа.

Адміністрація президента США Джо Байдена продовжувала тиск на Китай через різні питання, включаючи права людини та морські претензії Китаю у Південнокитайському морі.

Ван зазначив, що 2 грудня Організація Об'єднаних Націй прийняла резолюцію, співавторами якої виступили понад 170 зі 193 держав-членів, про "олімпійське перемир'я", у якій закликала держави піднятися над політикою та об'єднатися у спорті під час Ігор у Пекіні. За його словами, "досить багато" іноземних лідерів і членів королівських сімей візьмуть участь в Іграх.

Президент Росії Володимир Путін є єдиним лідером великої країни, який публічно прийняв запрошення.

Ван сказав, що Сполучені Штати та їх союзники "заплатять ціну за свої помилкові дії", і що вони "використовують олімпійську платформу для політичних маніпуляцій".

Ван також заявив про те, що Китай не планує запрошувати офіційних осіб з Великобританії та Канади на Ігри, і що їх відсутність "не вплине" на успіх заходу.

Деякі експерти кажуть, що Китай справді хвилюється через бойкот, враховуючи час і зусилля, які він присвятив критиці цих протестів.

"Китай сподівався використати цю глобальну спортивну мегаподію, щоб продемонструвати своє міжнародне становище та розширити свій вплив. Бойкоти, безсумнівно, зруйнували цю надію та призвели до втрати "обличчя" Китаю", — сказав Лі Мінцзян, доцент кафедри Школи міжнародних досліджень С. Раджаратнама у Сінгапурі.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Австралія, Великобританія та Сполучені Штати заплатять ціну за свої "помилкові дії" після того, як вирішили не відправляти урядові делегації на лютневу Зимову Олімпіаду у Пекіні. Таку заяву зробило у четвер, 9 грудня, МЗС Китаю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини