Головна Новини Світ Китай Китай погрожує "покарати" спортсменів за свободу слова: Австралія відреагувала на заяву
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай погрожує "покарати" спортсменів за свободу слова: Австралія відреагувала на заяву

Міністр спорту Річард Колбек заявив, що Австралія виступає проти консультацій щодо політичних коментарів Пекінського комітету зимових Олімпійських ігор

21 січня 2022, 10:53
Поділіться публікацією:

Потенційні обмеження спортсменів на зимових Олімпійських іграх у Пекіні викликають "значне занепокоєння". Таку заяву зробив міністр спорту Австралії Річард Колбек після того, як Китай попередив про "покарання" за політичні коментарі на Іграх наступного місяця. Про це повідомляє The Guardian.

Китай погрожує "покарати" спортсменів за свободу слова: Австралія відреагувала на заяву

Олімпійські кільця - The Guardian

Колбек сказав, що австралійський уряд виступає проти рекомендацій Китаю і стверджує, що спортсмени мають право на свободу слова на олімпійській сцені.

"Міжнародний олімпійський комітет чітко дав зрозуміти, що всі спортсмени мають право на політичні погляди та свободу їх вираження, в тому числі через соціальні мережі та інтерв’ю у ЗМІ. Тому будь-яка погроза, спрямована проти австралійських спортсменів за те, що вони висловлюються, є дуже занепокоєною і зовсім не підтримується австралійським урядом", – сказав Колбек у коментарі Sydney Morning Herald.

Ян Шу, заступник директора з міжнародних відносин Пекінського оргкомітету, заявив на прес-конференції, що "спеціальні відділи" будуть досліджувати коментарі спортсменів на Іграх.

"Я впевнений, що будь-який вислів, який відповідає олімпійському духу, буде захищений. Будь-яка поведінка або виступ, які суперечать олімпійському духу, особливо китайським законам і правилам, також підлягають певному покаранню", – сказав Ян.

Ян додав, що проти "політизації спорту" виступає Олімпійська хартія.

Guardian Australia зв'язалася з офісами Колбека та міністра закордонних справ Маріс Пейн за додатковими коментарями.

Австралія приєднається до США, Великобританії та Канади в дипломатичному бойкоті Ігор у Пекіні, посилаючись на права людини та дипломатичні проблеми. У грудні прем'єр-міністр Скотт Моррісон заявив, що рішення федерального уряду "відстоює інтереси Австралії".

Правозахисні групи попереджали спортсменів про те, що вони можуть коментувати ситуацію з дотриманням прав людини в Китаї або ставлення до мусульман-уйгурів на Іграх у Пекіні. Хьюман Райтс Вотч також висловила занепокоєння з приводу заходів "держави спостереження", включаючи занепокоєння щодо телефонного додатка, яким китайська влада попросила глядачів, спортсменів і вболівальників використовувати.

Олімпійські комітети з кількох країн, включаючи США та Канаду, попередили спортсменів про безпеку їхніх мобільних пристроїв. Британських спортсменів закликали не брати з собою свої особисті телефони, а Британська олімпійська асоціація запропонувала замінити їх.

Як повідомляли раніше "Коментарі", оргкомітет Олімпійських ігор пояснив, чи можна буде купити квитки на змагання в Пекіні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини