Головна Новини Світ Китай Китай розглядає зняття всіх обмежень на дітонародження
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай розглядає зняття всіх обмежень на дітонародження

Швидше за все це станеться до 2025 року, а "пілотними" будуть провінції на північному сході країни

5 липня 2021, 19:35
Поділіться публікацією:

Керівництво Китаю розглядає можливість зняття всіх обмежувальних заходів на дітонародження в країні до 2025 року. Про це повідомляє американське видання "WSJ" з посиланням на джерела в Комуністичної партії Китаю. За даними видання, провідні китайські політики стурбовані падінням народжуваності, різким зростанням в структурі населення країни осіб пенсійного віку, уповільненням зростання економіки країни, регіональним дисбалансом розміщення населення і галузей промисловості.

Китай розглядає зняття всіх обмежень на дітонародження

До 2025 року в Китаї можуть зняти всі обмеження на кількість дітей в сім'ї, фото з відкритих джерел

Починаючи з 1980 року Китай перейшов у внутрішній політиці до жорсткої реалізації програми "Одна сім'я — одна дитина". Це призвело до падіння народжуваності в країні на кілька мільйонів осіб на рік, а рівень фертильності на 1 жінку знизився з більш ніж 6 дітей в 1950-і роки до 1,24 дітей згідно з переписом 2020 роки (цей показник нижче рівня фертильності для більшості країн Європи, які самі не вирізняються високими показниками народжуваності). За примусові аборти і відсутність соціальної допомоги для "зайвих" дітей і величезні штрафи для батьків, які порушили приписи Компартії, політика Китаю неодноразово критикувалася за межами країни. З іншого боку, за оцінкою експертів, вона допомогла Китаю зробити технологічний і економічний ривок у розвитку завдяки т.зв. "демографічному дивіденду", коли в країні різко падає число утриманців, оскільки мало народжується дітей, а відсоток пенсіонерів у структурі населення ще невеликий. Однак, падіння фертильності в окремі роки до 1 дитини на жінку і "виборчі аборти" (перевага народження хлопчиків), змусило Китай перейти до ослаблення обмежень на дітонародження. Зокрема, у 2016 році були дозволені народження 2 дітей для всіх сімей в Китаї, однак це призвело лише до короткочасного зростання числа народжених в найближчі два роки, після чого падіння народжуваності продовжилося. У травні 2020 року, після оголошення підсумків останнього перепису населення Китаю, керівництво країни дозволило народження 3 дітей для всіх сімей, а не тільки для обраних категорій або етнічних груп населення.

За підсумками 2020 року в країні народилася 12 мільйонів дітей у порівнянні з 27 мільйонами в 1965 році, коли жінок фертильного віку було значно менше. При цьому, в північно-східних провінціях Китаю (Маньчжурія, Хейлунцзян), регіональна фертильність є однією з найнижчих в світі — в окремі роки до 0,4-0,6 дітей на жінку (для простого відтворення населення при умовній нульовій дитячої смертності прийнятий показник в 2,11 дітей на жінку), а населення намагається виїхати в більш південні райони Китаю. Це призвело до того, що за останні 10 років, населення в трьох північно-східних провінціях Китаю почала зменшуватися і вимирати. Тому саме з них, а також інших провінцій з найгіршими показниками народжуваності в Китаї, планується почати остаточне зняття всіх обмежень, перш ніж приймати загальнонаціональні зміни. Відзначимо, що рівень народжуваності самих китайців-хань часто є нижчим у порівнянні з національними меншинами — уйгурами, тибетцями, монголами, іншими. Тому подібні плани Китаю також можна розглядати як своєрідну боротьбу з етнічним сепаратизмом ряду регіонів.

Старіння населення Китаю було названо лідером країни Сі Цзіньпіном однією з головних загроз національній безпеці "Піднебесної". За оцінками демографів, якщо поточна тенденція народжуваності і смертності в Китаї буде зберігатися, то вже в 2020-і роки, населення країни в цілому (а не тільки в окремих регіонах) почне вимирати.

Нагадаємо, що експерти ООН підозрюють Китай у вилученні органів у в'язнів .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: wsj.com; comments.ua
comments

Обговорення


Новини