Головна Новини Світ Китай Китай запропонував Казахстану підтримку: чому влада стурбована ситуацією в сусідній країні
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай запропонував Казахстану підтримку: чому влада стурбована ситуацією в сусідній країні

Китай запропонував допомогу в протистоянні "зовнішнім силам"

10 січня 2022, 18:15
Поділіться публікацією:

Китай готовий розширити співробітництво з "правоохоронними органами" сусіднього Казахстану і допомогти протистояти втручанню "зовнішніх сил". Таку заяву зробив міністр закордонних справ Китаю в понеділок, 10 січня, через насильницькі протести у центральноазіатській країні. Про це повідомляє Reuters.

Китай запропонував Казахстану підтримку: чому влада стурбована ситуацією в сусідній країні

Муніципальні працівники прибирають вулиці біля головної площі після масових протестів, спричинених підвищенням цін на паливо в Казахстані - Reuters

"Нещодавні потрясіння в Казахстані показують, що ситуація в Центральній Азії все ще стикається з серйозними проблемами, і це ще раз доводить, що деякі зовнішні сили не хочуть миру і спокою в нашому регіоні", — цитує міністерство Ван Тілеуберді.

Експерти кажуть, що Китай турбується, що нестабільність у сусідньому регіоні може загрожувати імпорту енергоресурсів і проектам "Один пояс і шлях", а також безпеці в його західному регіоні Сіньцзян, який має 1770 км (1110 миль) кордону з Казахстаном.

Китай був готовий "спільно протистояти втручанню та проникненню будь-яких зовнішніх сил", сказав Ван.

Президент Китаю Сі Цзіньпін сказав президенту Казахстану Касиму-Жомарту Токаєву, що Китай рішуче виступає проти будь-якої іноземної сили, яка дестабілізує Казахстан.

Китай і Росія вважають, що "кольорові революції" — це повстання, спровоковані Сполученими Штатами та іншими західними державами для зміни режиму.

"Китай не хоче бачити розширення впливу США в Казахстані та Центральній Азії в результаті цих заворушень. Якщо кольорова революція в сусідній країні призведе до політичної демократизації, це може спонукати інтелектуальну еліту Китаю, яка схиляється до ліберальних поглядів, спробувати щось подібне", – сказав Лі Мінцзян, доцент Школи міжнародних досліджень С. Раджаратнама в Сінгапурі.

Як повідомляли раніше "Коментарі", президент Росії Володимир Путін заявив про перемогу в захисті Казахстану від терористичного повстання, яке, за його словами, підтримується іноземними державами, і пообіцяв лідерам інших колишніх радянських держав, що очолюваний Москвою альянс їх теж захистить.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини