Головна Новини Світ Китай Народжуваність в одній з найбільш густонаселених країн світу впала до рекордного мінімуму: яка причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Народжуваність в одній з найбільш густонаселених країн світу впала до рекордного мінімуму: яка причина

Рекордного мінімуму народжуваність досягла в 2021 році

17 січня 2022, 10:13
Поділіться публікацією:

Рівень народжуваності в материковому Китаї впав до рекордно низького рівня в 2021 році. Дані свідчать, що тенденція до зниження народжуваності триває, і це призвело до того, що минулого року Пекін почав дозволяти парам мати до трьох дітей. Про це повідомляє Reuters.

Народжуваність в одній з найбільш густонаселених країн світу впала до рекордного мінімуму: яка причина

Діти граються на ігровому майданчику в торговому комплексі в Шанхаї - Reuters

У 2016 році Китай скасував свою політику щодо однієї дитини, що існувала протягом десятиліть, замінивши її обмеженням на кількість  до двох дітей, щоб спробувати уникнути економічних ризиків від швидкого старіння населення, однак висока вартість міського життя не дозволяє парам мати більше дітей.

Рівень народжуваності в 2021 році був найнижчим з 1949 року, коли Національне бюро статистики почало збирати дані. Згідно з даними, природний приріст населення Китаю, без урахування міграції, становив лише 0,034% у 2021 році, що є найнижчим показником з 1960 року.

"Демографічна проблема добре відома, але швидкість старіння населення явно вища, ніж очікувалося. Це свідчить про те, що загальна чисельність населення Китаю, можливо, досягла свого піку в 2021 році. Це також свідчить про те, що потенційне зростання Китаю, ймовірно, сповільнюється швидше, ніж очікувалося", – сказав Чжівей Чжан, головний економіст Pinpoint Asset management.

Окрім дозволу парам мати трьох дітей, минулого року Китай прийняв політику, спрямовану на зменшення фінансового тягаря виховання дітей, включаючи заборону некомерційного навчання після школи.

Чисельність працездатного населення Китаю вже скорочується, що посилить тиск на спроможність країни піклуватися старше покоління.

Згідно з даними, у 2021 році народжених було 10,62 мільйона, у 2020 році – 12 мільйонів.

Хуан Венчжен, експерт з демографії з Пекінського Центру Китаю та глобалізації, сказав, що кількість народжених, ймовірно, коливатиметься в діапазоні 10 мільйонів, а потім знизиться ще більше за відсутності змін у політиці.

"Але політика забезпечить більшу підтримку народжуваності в довгостроковій перспективі", – сказав Хуан.

Народжуваність у 2020 році становила 8,52 народжених на 1000 осіб.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Китаї жінка застрягла у будинку незнайомця через COVID-19.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини