Головна Новини Світ Китай Названо причину, чому Китай допомагає Росії у скруті
commentss НОВИНИ Всі новини

Названо причину, чому Китай допомагає Росії у скруті

Китай розглядає Росію, як свій сировинний придаток і спосіб закріпитися на нових територіях

20 серпня 2024, 18:09
Поділіться публікацією:

Китай обмежує прямі економічні операції з Росією, захищаючи свої ключові інтереси, оскільки європейський ринок є для нього значно важливішим. Водночас, Китай розглядає Росію як джерело сировини, заявив в ефірі Freedom голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський.

Названо причину, чому Китай допомагає Росії у скруті

Китай і Росія

“Якщо порахувати обсяги торгівлі Китаю з Російською Федерацією і, власне, ті можливості, які надає торгівля та економічні зв’язки Китаю з країнами розвиненого світу, це загалом слабко порівнювальні речі. Тому економічні інтереси чітко показують готовність Китаю на такий дуалізм. Політика Китаю полягає в тому, щоб стати рівноправним та дуже впливовим учасником у міжнародних справах. Але якщо йдеться про економіку, то тут, як кажуть, усі засоби хороші. Економічні інтереси правлять світом”, — наголосив експерт.

За його словами, Китай, попри санкції, шукає способи співпраці з Росією. Він підкреслив, що незалежно від того, чи це подобається комусь чи ні, бізнес завжди знаходить можливості для торгівлі, особливо коли це стосується економічних інтересів Китаю. Звісно, додає експерт, будь-яка схема, яка відрізняється від стандартної, є дорожчою. Є дані, що деякі китайські банки обмежують або припиняють співпрацю з Росією, але певні російські банки все ж знаходять способи проводити операції через філії в Китаї, хоча й з націнкою близько 5%.

Він також зазначив, що Китай має свої стратегічні інтереси.

“Просто Китай прагне бути на різних ринках і, власне, для нього ринок Російської Федерації — це, мабуть, певна перспектива. Крім того, я думаю, це ще й один з елементів китайської експансії того, що називається новою хвилею китаєцентричної глобалізації. Тобто тут уже йдеться не так про суто якісь економічні речі, як про політико-економічні речі. Якщо подивитися на стратегію Китаю, він намагається утвердитися і на ринках високотехнологічних товарів — у США та інших країнах. Крім цього, в межах своєї ж стратегії намагається встановити певний контроль та забезпечити себе безпосередньо сировиною. Тому Росія для Китаю — це сировинне джерело. Тому так, в такій ситуації для Китаю з одного боку є ризики, але з іншого боку — історичний момент — скористатися слабким становищем РФ та зміцнити свої позиції у цій частині світу”, — підсумував Ігор Бураковський.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Китай регулярно заступається за Росію і просуває її інтереси.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини