Головна Новини Світ Китай Протести в Китаї. Чи може це бути початком кінця для Сі Цзіньпіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Протести в Китаї. Чи може це бути початком кінця для Сі Цзіньпіна

Китайський лідер стикається з усе більшою критикою через запропоновані суворі карантинні заходи у боротьбі проти коронавірусу.

30 листопада 2022, 15:50
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

У Китаї відбувається потужна хвиля протестів, яка спричинена жорсткими карантинними заходами влади Сі Цзіньпіна у боротьбі проти коронавірусу. Подібних мітингів у Китаї не було впродовж правління Сі Цзіньпіна. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Politico.

Протести в Китаї. Чи може це бути початком кінця для Сі Цзіньпіна

Протести в Китаю. Фото: з відкритих джерел

Від студентських гуртожитків до великих центральних вулиць, мешканці Китаю виходять на протести з білими аркушами, як символом жорстких карантинних заходів Сі Цзіньпіна. Інколи, протестувальники наважуються висловлювати критику в бік китайського лідера.

"Сі Цзіньпін, йди геть" — кричать мітингарі.

Чи можуть такі протести набрати критичної маси для китайського лідера? Видання Politico стверджує, що поки немає ознак того, що протести в Китаї можуть скинути Сі Цзіньпіна. Про те, це перша настільки серйозна акція опору китайського суспільства за час його правління.

Лідер Китаю особисто виступає за політику "нульового ковіду", та все більш посилює карантинні заходи в країні. Тепер, коли громадськість відкрито виступає проти символів цієї політики, таких як суворі вимоги до ПЛР-тестування та правила використання масок, він вважатиметься відповідальним за гнів громадськості.

"Уряд і суспільство знаходяться в процесі пошуку нового балансу. У цьому процесі можуть виникнути конфлікти", — говорить професор з університету Джона Гопкінса Хо-фунг Ханг.

Останнім подібним епізодом був студентський протест на площі Тяньаньмень у 1989 році, але тоді демонстрації були значно більшого масштабу. Крім того, тоді демонстрантам вдалося зайняти культову площу в центрі Пекіна.

Більшість молодих людей, які зараз протестують, або не пам’ятають тих подій, або мають про них дуже смутні спогади. У країні, яка піддається жорсткій цензурі, немає записів того, що сталося понад 30 років тому на Тяньаньмень.

Поки що поліція утримується від кривавого розгону протестувальників, хоча є затримання. Деякі вулиці в Шанхаї були огороджені барикадами, багато районів були недоступні. Тож на даному етапі ще не ясно, чи закінчилися заворушення, чи протестувальники просто чекають іншої нагоди. Про всяк випадок деякі університети також оголосили, що студенти розпочнуть зимові канікули раніше запланованого. Цей крок має на меті зупинити їх від організації подальших протестів.

Раніше портал "Коментарі" писав про початок протестів в Ірані.

Також "Коментарі" писали про смерть керівника Китаю, який придушив студентські протести на площі Тяньаньмень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини