Головна Новини Світ Китай Ризики війни значні: як коронавірус вплинув на конкуренцію між США та Китаєм
commentss НОВИНИ Всі новини

Ризики війни значні: як коронавірус вплинув на конкуренцію між США та Китаєм

Китай втрачає могутність, тоді як США поступово повертають першість на світовій арені

5 грудня 2021, 18:25
Поділіться публікацією:

Пандемія коронавірусу послабила могутність Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні, а невизначеність безпеки в регіоні створює "значний" ризик війни. Такий висновок було зроблено у звіті Інституту Лоуі в неділю, 5 грудня. Про це повідомляє Reuters.

Ризики війни значні: як коронавірус вплинув на конкуренцію між США та Китаєм

Люди в захисних масках в Китаї - Reuters

Союзники США в регіоні та ключові балансуючі держави, такі як Індія, ніколи не були настільки залежні від американського потенціалу та ніколи не виявляли такого бажання підтримувати військову і стратегічну перевагу у відповідь на піднесення Китаю, заявив сиднейський аналітичний центр зовнішньої політики.

У той же час Пекін намагався завадити країнам Південно-Східної Азії приєднатися до коаліції США, прагнучи покращити свої військові обміни з Росією та Пакистаном, а також Північною Кореєю, створюючи таким чином грізну трійку ядерних держав.

"Питання залишається відкритим, чи сформується баланс військової сили в Індо-Тихоокеанському регіоні. Наразі глибина бойових дій, широта конкуренції США та Китаю і наявність кількох потенційних точок спалаху означають, що ризик війни є значним", — йдеться у доповіді.

Вплив пандемії підірвав загальне процвітання Китаю, послабивши могутність держави.

"Тепер Пекін менш ймовірно випередить свого конкурента у могутності до кінця десятиліття – це говорить про те, що немає нічого неминучого, зокрема й піднесення Китаю у світі не вічне. Малоймовірно, що Китай коли-небудь буде так само домінувати, як колись Сполучені Штати", – йдеться у звіті. 

За словами аналітичного центру, Австралія, чиї відносини з Китаєм значно погіршилися за останні роки, пережила зростаючу могутність Китаю краще, ніж більшість партнерів США.

У 2018 році Австралія заборонила китайському технологічному гіганту Huawei Technologies Co використовувати свою телекомунікаційну мережу 5G. Відносини погіршилися минулого року, коли Канберра закликала до незалежного розслідування походження коронавірусу, що спричинило низку торгових репресій з боку Китаю.

Як повідомляли раніше "Коментарі", голова британської розвідки Річард Мур заявив, що занадто самовпевнений і наполегливий Китай під керівництвом президента Сі Цзіньпіна і за правління Комуністичної партії ризикує зробити прорахунки на міжнародній арені, включаючи недооцінку рішучості Сполучених Штатів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини