Головна Новини Світ Великобританія Голова британської розвідки: Китай недооцінює рішучість США
commentss НОВИНИ Всі новини

Голова британської розвідки: Китай недооцінює рішучість США

Китай веде занадто самовпевнену політику, кидаючи виклик домінуванню США

30 листопада 2021, 18:26
Поділіться публікацією:

Голова британської розвідки Річард Мур у вівторок, 30 листопада, заявив, що занадто самовпевнений і наполегливий Китай під керівництвом президента Сі Цзіньпіна і за правління Комуністичної партії ризикує зробити прорахунки на міжнародній арені, включаючи недооцінку рішучості Сполучених Штатів. Про це повідомляє Reuters.

Голова британської розвідки: Китай недооцінює рішучість США

Голова британської розвідки Річард Мур - фото з відкритих джерел

У своїй першій публічній промові на посаді керівника Секретної розвідувальної служби (SIS), відомої як MI6, Річард Мур сказав, що Китай і Росія намагаються опанувати такі технології, як штучний інтелект і квантові обчислення.

Світові шпигунські служби борються з перетворенням Китаю на наддержаву, яка кидає виклик домінуванню Сполучених Штатів після холодної війни у ​​військовому, економічному та дедалі більше шпигунському плані.

"Адаптація до світу, який постраждав від піднесення Китаю, є найбільшим пріоритетом для МІ-6", – сказав 58-річний Мур у своїй промові в Лондоні.

Перерахувавши сфери, у яких Пекін став більш наполегливим, він виділяв бажання Китаю "вирішити питання Тайваню, силою, якщо необхідно" як "серйозний виклик глобальній стабільності та миру". 

Як зазначив Мур, Китай позбавив громадян Гонконгу прав, зловживав владою у своїй західній провінції Сіньцзян і намагався "спотворити публічний дискурс і прийняття політичних рішень по всьому світу".

"Пекін говорить у власній пропаганді про слабкості Заходу і недооцінює рішучість Вашингтона. Ризик китайського прорахунку через надмірну впевненість реальний", – сказав Річард Мур.

Посольство Китаю в Лондоні не відразу відповіло на прохання прокоментувати висловлювання Мура.

Китай неодноразово відповідав на критику Заходу стосовно своїх дій, заявляючи, що шлях, прокладений Комуністичною партією, підняв сотні мільйонів людей із бідності. Він заперечує зловживання владою в Сіньцзяні, і каже, що колишня британська колонія Гонконг стикається з загрозою безпеці з боку сепаратистів, звинувачуючи Сполучені Штати в створенні напруженості щодо Тайваню.

Китай у 1979 році мав економіку, яка була гіршою за італійську, але після відкриття кордонів для іноземних інвестицій та запровадження ринкових реформ він став другим у світі за потужністю економіки.

Мур також скаржився на жахливий стан відносин між Великою Британією та Росією, зазначивши, що зростав у Москві в 1960-х роках, коли його батько був відправлений до Радянського Союзу.

"Я глибоко поважаю історію, культуру і народ Росії. Нинішні складні відносини з Росією — не ті, яких хоче Велика Британія. Але ми зробимо все можливе, щоб зберегти нашу країну в безпеці, а також стримувати і захищати від усіх загроз, які представляє Москва", — сказав Мур. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", начальник британської зовнішньої шпигунської служби Річард Мур попередив, що противники Заходу, такі як Китай і Росія, намагаються оволодіти штучним інтелектом у спосіб, який може революціонізувати геополітику протягом наступного десятиліття.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини