Головна Новини Світ Китай Стало відомо, за яких умов Китай погодиться натиснути на РФ, щоб вона зупинила війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, за яких умов Китай погодиться натиснути на РФ, щоб вона зупинила війну

Щоб Китай почав чинити тиск на Російську Федерацію, має скластися дуже багато чинників

25 липня 2024, 15:36 comments1355
Поділіться публікацією:

Запрошення до Китаю міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби відбулося завдяки трьом ключовим чинникам, розповів в ефірі Freedom політолог Антон Кучухідзе.

Стало відомо, за яких умов Китай погодиться натиснути на РФ, щоб вона зупинила війну

Китай і Росія

Зокрема, він зазначив, що в Пекіні відбулася понад трьохгодинна зустріч Дмитра Кулеби з главою китайського МЗС Ван Ї. За словами Кучухідзе, діалог був змістовним і торкався конкретних питань, а не лише протокольних формальностей. Ймовірно, обговорювалися пункти українського мирного плану та можливості участі Китаю в його реалізації, включаючи вплив на Росію.

Політолог підкреслив, що китайська сторона мала кілька причин для організації цієї зустрічі. По-перше, Китай не задоволений тісним військовим партнерством Росії з Північною Кореєю. По-друге, український мирний план підтримують близько 100 держав. По-третє, комюніке Вашингтонського саміту НАТО звинуватило Китай у сприянні Росії у війні проти України.

Кучухідзе зазначив, що зустріч була вигідна як Україні, так і Китаю. Для Пекіна це була можливість продемонструвати світові, що він підтримує діалог з Україною на високому рівні. Водночас, Україна досягла своїх цілей, представивши свої позиції і плани.

Політолог вважає, що Кулеба поінформував китайського колегу про підготовку другого Саміту миру, підкресливши, що домовленості щодо України мають ухвалюватися за її участі. На думку Кучухідзе, сторони встановили механізм обміну думками та оперативного реагування на заяви та позиції одна одної поза публічною площиною.

Як вважає експерт, реальні результати зустрічі стануть очевидними пізніше, зокрема, через конкретні дії Китаю. Наприклад, чи почне Пекін чинити тиск на Москву.

"Щоб Китай почав чинити тиск на Російську Федерацію, має скластися дуже багато чинників, щоб Китаю стало це дійсно вигідно. Це залежатиме від економічних інтересів Китаю, від реальної загрози запровадження санкцій проти Китаю за співробітництво з РФ, з огляду на сповільнення зростання економіки Китаю, зниження західних інвестицій в цю країну”, — зазначив політолог.

Окрім того, він звернув увагу, що китайські ЗМІ не публікували критичних матеріалів про зустріч Кулеби та Ван Ї. Маніпуляції щодо цієї зустрічі поширювали лише російські пропагандисти, що свідчить про невдоволення Москви, адже там намагалися представити Китай як свого стратегічного партнера, який спілкується лише з Росією та США.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про те, що є думка, начебто Пекін чітко вказав, що Україна для нього не в пріоритеті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини