Головна Новини Світ Китай Війна в Україні: чого чекати від Сі Цзіньпіна-миротворця – який головний інтерес Китаю
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: чого чекати від Сі Цзіньпіна-миротворця – який головний інтерес Китаю

Китай як ядерна держава і постійний член Ради безпеки ООН зрозумів, що російсько-українська війна може тривати ще довго, а це заважає економіці КНР

17 березня 2023, 11:47 comments4457
Поділіться публікацією:

З'явилося підтвердження, що лідер Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін 20-22 березня відвідає Росію. Після чого, швидше за все, проведе онлайн-розмову з українським президентом, намагаючись просунути китайські мирні ініціативи. Тим часом, глава МЗС України Дмитро Кулеба провів телефонні переговори з міністром закордонних справ Цінь Ганом, намагаючись намацати точки дотику. А зі США звучать застереження щодо того, що китайський "мирний план" схвалює окупацію Росією українських територій. Про що говорить активізація КНР у статусі миротворця? Чи може Пекін запропонувати щось таке, що влаштує і Київ, і Москву? Чи може натиснути на Кремль, щоб той став конструктивнішим у ракурсі переговорів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Війна в Україні: чого чекати від Сі Цзіньпіна-миротворця – який головний інтерес Китаю

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Україні час уже вибудовувати власну політику з Китаєм, бути прагматичними, діяти максимально ефективно

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"Я не бачу причин драматизувати візит Сі Цзіньпіна до Москви. Як не бачу і можливості у КНР та РФ протягнути якусь домовленість, здатну суттєво змінити перебіг російсько-української війни".

На думку експерта, Китай як ядерна держава та постійний член Ради безпеки ООН зрозумів, що російсько-українська війна може тривати ще довго. А це заважає економіці КНР. Тому Пекін намагається шукати шляхи вирішення цієї ситуації.

"Слід також розуміти, що Китай, який вибудовує соціалізм, не діятиме спільно з капіталістичним Західним світом, – пояснює Євген Магда. – Щодо України, то якщо ми хочемо вибудовувати діалог із Китаєм, для цього слід створити певні передумови. Ідеться не просто про призначення, нарешті, українського посла до Китаю (а його там немає вже 25 місяців!), а й про здійснення інших важливих інформаційних заходів. Нам слід будувати власну політику, бути прагматичними, діяти максимально ефективно. Відстоювати національні інтереси, роблячи тезу про національну єдність не декларативною, а реалістичною. З чим у нас, на жаль, зараз є проблеми".

Інтерес Китаю – щоб війна припинилася, не було санкційного тиску проти РФ та Білорусі, де КНР потужно присутня економічно

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе наголошує, що позицію України вже позначено. І неодноразово. Ми наполягаємо на деокупації всіх територій.

"Президент Володимир Зеленський ще у лютому, коли Китай тільки виступив зі своїми першими мирними ініціативами, чітко дав зрозуміти, що ми маємо свою формулу світу щодо врегулювання ситуації. І основа там – деокупація всіх українських територій, виведення всіх російських військ із нашої території. Виходячи з цього можна розглядати ті чи інші пропозиції. Якщо Китай запропонує те, що відповідатиме нашим національним інтересам, то діалог – можливий. Але поки, враховуючи, як надовго затягнувся процес намацування позицій Китаєм, очевидно, що там поки що до ладу не сформулювали нічого такого, що могло б посадити сторони за стіл переговорів", – вважає експерт.

Насправді, продовжує він, зараз не проглядається дипломатичного вирішення конфлікту.

"Рашисти продовжують із розлюченістю знищувати наш народ, проводять відвертий геноцид, мають намір і надалі окупувати українські території. Незважаючи на колосальні втрати живої сили та військової техніки у лавах армії РФ, від своїх агресивних планів Кремль не відмовився. Тому важко уявити, як тут можна шукати точки дотику. І логічно, – наголошує експерт, – що Україна робить ставку на перемогу на полі бою. Щоб з позиції сили говорити з рашистами – як із програвшими".

Але тут важливо розуміти інтерес Китаю. Йому головне, пояснює Антон Кучухідзе, щоб війна припинилася, не було санкційного тиску проти РФ та Білорусі, де КНР потужно присутня економічно. Щоб перестало лихоманити глобальну економіку, де відбивається війна, розв'язана Росією.

"У якомусь суміжному контракті можна потрапити під санкції, чого КНР побоюється. Проти майже 13 тисяч юридичних та фізичних осіб рашистської федерації (у тому числі – великі компанії, бізнесмени) запроваджено санкції. Китаю, звичайно, такі турбулентності не подобаються. Але й стати повністю на бік України, яку підтримує Західний світ, він теж не може. Тому йдуть торги, промацування", – розповідає експерт.

Він упевнений, що українська дипломатія, найвище керівництво вірним чином відреагують на будь-які ініціативи КНР, обстоюючи наші національні інтереси.

"Позитив уже в тому, що йдеться про можливі переговори лідерів Китаю та України. Це вкотре демонструє ту велику суб'єктність, яку набув лідер нашої країни, українські Сили оборони, весь український народ. Сьогодні з Україною рахуються — подобається це комусь чи ні, – наголошує Антон Кучухідзе. – Думаю, що оновлені мирні ініціативи КНР ми побачимо згодом. Або не побачимо взагалі. Розігрувати наперед програшну карту Пекін не буде. Як не давитиме на Москву. У принципі, Китаю вигідно ослаблення Росії, від якої він і так останній рік отримує дешеві ресурси, ринок якої завалює своїми товарами. Але й світові ринки йому важливі-потрібні, а їх лихоманить через війну. Швидше за все, КНР спостерігатиме до останнього, чим завершиться ситуація на полі бою, щоб чіткіше у своїх мирних пропозиціях стати на бік переможця".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Білому домі назвали головну загрозу для України китайського "мирного плану".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини