Головна Новини Світ Китай Як позиція КНР може вплинути на війну в Україні – чого чекати від Пекіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Як позиція КНР може вплинути на війну в Україні – чого чекати від Пекіна

На даний момент складається враження, що керівництво КНР втратило довіру до керівництва РФ через непередбачуваність дій останнього

19 лютого 2023, 12:04 comments2046
Поділіться публікацією:

Китай може зіграти роль у стримуванні агресивних намірів Росії. Про це на полях Мюнхенської безпекової конференції заявив міністр МЗС України Дмитро Кулеба. Раніше керівник Іноземного відділу ЦК Компартії Китаю Ван І повідомив, що його країна до кінця лютого підготує документ із викладом позиції щодо політичного врегулювання війни в Україні. Також відомо, що на полях Мюнхенської конференції відбулася зустріч Ван І та держсекретаря США Ентоні Блінкена, який попередив співрозмовника про неприпустимість надання з боку КНР допомоги РФ для ведення війни. Як китайський чинник може вплинути на російську агресію? Чи вигідне Пекіну те, що відбувається – чи вловить він сигнали з Вашингтона, з яким останнім часом у нього загострилися стосунки? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як позиція КНР може вплинути на війну в Україні – чого чекати від Пекіна

Китай. Фото: DW

КНР намагатиметься взяти ініціативу у зміні агресивного стилю поведінки Росії

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан так коментує ситуацію:

"Китай – потужний геополітичний гравець, який обстоює свої національні інтереси. І один із елементів таких інтересів – збереження певного балансу сил у світі. І в цьому балансі для КНР важливо, щоб РФ залишилася цілісною державою. Щоб вона не розпалася. Щоб допомагала йому врівноважувати вплив Заходу. Похитнути цю позицію може (і, схоже, вже похитнуло) те, що Китай надає перевагу передбачуваності свого зовнішнього партнера. Особливо якщо це стратегічний партнер. На даний момент складається враження, що керівництво КНР втратило довіру до керівництва РФ через непередбачуваність дій останнього. Не раз офіційний Пекін наголошував: якби він знав, що Росія планує напасти на Україну, то постарався б стримати агресію. А я нагадаю, що на початку лютого 2022-го, за лічені тижні до вторгнення, Путін приїжджав до Пекіна на Олімпіаду, зустрічався із Сі Цзіньпіном. І, схоже, китайський лідер роздратований, що його фактично обвели довкола пальця".

Другий важливий момент – Китай поважає силу, акцентує експерт. За його словами, криза літа минулого року навколо Тайваню, яка на початку серпня, незважаючи на жорсткі застереження з боку КНР, відвідала тодішній спікер Палати представників США Ненсі Пелосі , дуже показова. Китай у підсумку дав задню. Не наважився йти на серйозний конфлікт із США – найсильнішою геополітичною державою світу.

"Росія точно не така сильна, як Штати, і набагато слабша, ніж була роком раніше. Вона хотіла зламати Україну своїм нападом, але виявилася нездатною на це. Відповідно Китай не розглядає вже РФ як сильного партнера. Але вона йому потрібна", – зазначає Вадим Трюхан.

Він припускає, що в документі, який офіційний Пекін планує представити до річниці початку повномасштабної російсько-української війни, йтиметься про необхідність дипломатичного врегулювання конфлікту, а також збереження РФ (без розпаду), проте за певного її перезавантаження.

"Можливо, це не прозвучить прямо, але між рядками читатиметься. Думаю, КНР намагатиметься взяти ініціативу у зміні агресивного стилю поведінки Росії. Щоб та перестала бути ізгоєм, а знову була серйозним гравцем світового рівня. Зручного для Китаю у геополітичних розкладах", – пояснює експерт.

Що ж до України, продовжує він, то ми для Китаю зараз стали навіть привабливішими, ніж раніше. З огляду на те, що Білорусь, на яку той раніше робив ставку в ракурсі просування своїх економічних інтересів до Європи, тепер є обмежено суверенною через повзуче поглинання Росією. І Білорусь уже не може бути незалежним провідником китайських інтересів до Європи.

"Україна зараз для Китаю – найкращий варіант переорієнтації після того, що сталося з Білоруссю. Не виключено, що КНР намагатиметься використати ситуацію, виступивши в ролі одного з гарантів незалежності та суверенності України (що буде нам, звісно, на руку), сподіваючись капіталізувати ті придбання, які має останнім часом. З торгового партнера №1 перед вторгненням перетворитися на інвестора №1 після завершення війни. Стати, скажімо, "старшим партнером" України. Для нас, – зазначає Вадим Трюхан, – це складна ситуація. Адже США навряд чи сподобається такий розклад. Однак нам важливо, якнайшвидше призначити посла в Китаї, відновити повноцінний діалог між Києвом і Пекіном на рівні перших осіб (і Зеленський давно цього домагається), а також різних міністерств. Щоб вийти на збалансовані домовленості з Китаєм, які б гарантували, що Україна не стане небезпечно залежною від КНР. А таке відбувалося з тією ж Чорногорією та Білоруссю, відбувається зараз із низкою африканських країн".

Вимальовується цікавий геополітичний пасьянс, наголошує екс-дипломат. Нам важливо спробувати ним скористатися із вигодою для себе.

"Проблемою, як я зазначав вище, буде позиція США. Вони намагатимуться не допустити надмірно активної позиції КНР у врегулюванні конфлікту, а також у облаштуванні поствоєнних України та Росії. Американцям важливо, щоб КНР не заважала РФ стати частиною демократичного світу після цієї війни, – вважає Вадим Трюхан. – Тому що Китай та демократія – речі не сумісні на даний момент. А автократія у Росії рано чи пізно призводить до диктатури, що неодноразово доведено історією, зокрема новітньої".

Враховуючи, що війна послаблює Росію, Китаю це певною мірою на руку

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков упевнений, що фактор Китаю дуже важливий і для припинення російсько-української війни, і для розбудови сил у світі.

"Об'єктивно, КНР має всі шанси стати другою першою економікою поряд із США. Це держава, що стрімко розвивається. Навіть з урахуванням того, що Китай має великі кордони з РФ, величезні торгові потоки – фактор КНР серйозно впливає на ті чи інші рішення країни-агресора. При цьому важко сказати, чи візьме офіційний Пекін активну участь у ракурсі припинення російської агресії проти України. Протягом року з КНР ми чуємо заяви у стилі "це справа лише цих двох країн, хай вони самі домовляються". Цікаво буде почути обіцяну заяву китайського лідера Сі Цзіньпіня до річниці початку повномасштабної війни", – зазначає експерт.

Він наголошує, що потенціал у КНР є, вплив та можливості економічного тиску на агресора – теж. Але як саме далі діятиме китайська влада, сказати поки що складно.

"Можна лише припустити, що зараз Китай точно не пустив у хід наявні можливості щодо тиску на Кремль, – каже Олексій Плотніков. – Якщо розглядати те, що відбувається з економічної точки зору, то КНР вигідна РФ як сировинний придаток. Купівля дешевою ціною газу, нафти, освоєння російського Далекого Сходу, де все ширше не просто Чайна-тауни, а цілі Чайна-регіони. З огляду на те, що війна послаблює Росію, Китаю це певною мірою на руку. У той самий час, КНР боїться особливо активно торгувати зараз із РФ, т.к. не хоче потрапити під санкції, хай і непрямі. Адже основний ринок для нього – це американський та європейський. І певні втрати від війни у КНР, враховуючи логістику, що значно ускладнилася, звичайно, теж є".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що може призвести до розпаду Росії – чи є передумови для цього.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини