Головна Новини Світ Китай Яку гру веде Китай із Росією – що стримує Захід від потужнішої підтримки України
commentss НОВИНИ Всі новини

Яку гру веде Китай із Росією – що стримує Захід від потужнішої підтримки України

Як між Москвою та Пекіном було ситуативне партнерство на взаємовигідній ідеологічній основі – так воно і залишилося

22 липня 2023, 15:50
Поділіться публікацією:

Майже півтора роки повномасштабної російсько-української війни Китайська Народна Республіка (КНР) продовжує грати в нейтральність. І навіть нещодавній російський ракетний удар по Одесі, в ході якого постраждало, зокрема генеральне консульство Китаю, не особливо змінив позицію Пекіна. Як і вихід РФ із зернової угоди, який у п'ятницю, 21 липня, обговорювався на засіданні Ради безпеки ООН. У ході свого виступу заступник посла Китаю в ООН Дай Бінг лише вчергове закликав сторони "йти назустріч один одному", нагадавши про вимоги РФ щодо поновлення дії цієї угоди. Тим часом радник президента Франції Еммануель Бонн заявив, що Захід має низку доказів, що підтверджують, що Китай передає Росії певну допомогу (технології подвійного призначення та нелетальну військову допомогу, таку як шоломи та броня) для війни проти України. Про що говорять китайські ігри довкола російсько-української війни? Чи змінилося щось за останні рік-півтора? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Яку гру веде Китай із Росією – що стримує Захід від потужнішої підтримки України

Путін і Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Китай, користуючись війною, робить все, щоб посилити свою присутність та контроль над російським ринком

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса поділився таким коментарем:

"Відносини Китаю та Росії, майже через півтора роки широкомасштабної російсько-української війни, не змінилися. Як вони мали ситуативне партнерство на взаємовигідній ідеологічній основі – так і залишилися".

За словами експерта, Китай, користуючись війною, робить все, щоб посилити свою присутність та контроль над російським ринком. А Росія робить все, щоб Китай залишався її політико-ідеологічним партнером, через якого можна диверсифікувати свою зовнішню політику — політично, економічно, енергетично.

"Жодних різких поворотів у цих відносинах немає", – констатує Ілля Куса.

Значимість КНР продовжує наростати

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко зазначає, що Китай, на відміну від тих же Ірану, Північної Кореї, які допомагають РФ у виробництві або постачанні продукції, що використовується у війні (не особливо приховуючи такого роду підтримку), більш обережний. І навряд чи піде на пряму військову підтримку країни-агресора.

"Китаю важливий світовий ринок та збереження виробництва, а тут багато зав'язано на Захід, – пояснює експерт. – При цьому значимість КНР наростає. Недарма в США і не лише наголошують, що, якщо РФ вдасться здолати Україну, це стане сигналом для Китаю – йти на Тайвань. Він же для американців зараз – головний суперник із багатьох параметрів, у тому числі в космосі".

Для США основний противник – саме Китай, наголошує Катерина Одарченко. І в деяких колах йде небезпечна розмова у стилі – якщо Росія зараз програє і розпочнеться її розпад у тому чи іншому вигляді, від цього виграє саме Китай. Він отримає більше впливу і в Росії, якою вона буде після війни, і в Центральній Азії. А це, на жаль, стримує потужнішу підтримку нашої країни з боку тих самих Штатів, констатує експерт. І на цих західних страхах грають як росіяни, так і китайці, вважає вона.

Читайте також на порталі "Коментарі" — яку позицію Китай обрав щодо війни в Україні – що може змінитися до кінця року.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини