Головна Новини Світ ЄС Чи є ефект від санкцій проти росії – на що спрямований 10-й санкційний удар ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є ефект від санкцій проти росії – на що спрямований 10-й санкційний удар ЄС

Основне завдання нового пакету – перекрити ті шляхи, за допомогою яких країна-агресор знаходила спосіб нівелювати санкції

25 лютого 2023, 17:12
Поділіться публікацією:

Країни Європейського Союзу пізно ввечері в п'ятницю, 24 лютого (річниця широкомасштабної агресії Росії проти України), погодили десятий пакет санкцій проти РосіїЯк оцінюєте ухвалене рішенняЧому обмеження приймаються із таким "скрипом"? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулися до експертів.

Чи є ефект від санкцій проти росії – на що спрямований 10-й санкційний удар ЄС

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Основний ефект від санкцій розкриється через 2-3 місяці у нафтовій галузі

Економіст, член товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран вважає, що основні удари по економіці та фінансовому сектору Росії вже завдано.

"Зараз йде оптимізація санкцій та перекриття каналів щодо ухилення Росії від санкцій G-7. Мене тішить не так весь десятий пакет, як той факт, що за допомогу росіянам в ухиленні від санкцій почали карати компанії з третіх країн, зокрема з Близького Сходу", – зазначає експерт.

Посилюється, за його словами, не лише санкційний тиск (у плані числа заборон), а й адміністрування цих санкцій стає жорсткішим.

"У будь-якому разі, основний ефект від санкцій розкриється через 2-3 місяці у нафтовій галузі, – прогнозує Віталій Шапран. – Росіяни поки що заперечують наявність ризиків падіння ціни на нафту у 2023 році, але дисконт між URALS (російська марка експортної нафтової суміші) та BRENT (еталонна марка нафти, що видобувається в Північному морі, що складається з кількох сортів нафти) залишається більшою – на рівні 45- 50% від ціни URALS. Тож санкції працюють".

Будь-які санкції приймаються важко, тому що вони так чи інакше зачіпаяють інтереси багатьох країн

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін наголошує, що головна ідея десятого пакету санкцій – усунути можливі шляхи обходу обмежень, прийнятих раніше.

"Ті ж товари подвійного призначення, електроніка та інша продукція, що потрапила до десятого пакету, фігурувала у санкціях і до цього. Однак Росія активно знаходила шляхи обходу. І основне завдання нового пакету – перекрити ті шляхи, за допомогою яких країна-агресор знаходила спосіб нівелювати санкції", – пояснює експерт.

Важливо також, продовжує він, що введені санкції на чотири нових банки Росії, на російських пропагандистів.

"Будь-які санкції приймаються важко, тому що вони так чи інакше зачіпаяють інтереси багатьох країн, – зазначає Олег Пендзін. – Тому так складно європейцям приймати якісь додаткові обмеження проти Росії (наочний приклад – те, як Італія та Німеччина зірвали спробу запровадити обмеження на російський каучук, бо це вдарило б по їхнім виробникам шин). Добре, що країни ЄС взагалі спроможні робити відповідні кроки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — історичний виступ Байдена в Польщі: головні меседжі — який сигнал був адресований РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини