Головна Новини Світ ЄС Чому Україні досі не дають реальних перспектив членства в ЄС – чи потрібно це Києву
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Україні досі не дають реальних перспектив членства в ЄС – чи потрібно це Києву

Враховуючи прагматизм тих самих німців, французів, італійців, вони вимагатимуть від України відповідних економічних показників, як умови схвалення вступу до Євросоюзу

2 лютого 2023, 13:45 comments2228
Поділіться публікацією:

До Києва, де в п'ятницю, 3 лютого, стартує саміт Україна-ЄС, вже прибули голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйн та голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Як пише видання Politico, європейські лідери дадуть лише розпливчасті гарантії просування України до ЄС, з акцентом на виконанні поставлених раніше умов. Що та чому може прискорити євроінтеграцію нашої країни? І чи реальна вона взагалі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Україні досі не дають реальних перспектив членства в ЄС – чи потрібно це Києву

Україна – ЄС. Фото: з відкритих джерел

Не потрібно будувати ілюзій – жоден європейський платник податків на своїх плечах не витягуватиме знищену економіку України

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін наголошує, що євроінтеграція є історичним вибором українського народу. І про доцільність цього вибору не йдеться – Україна остаточно зробила його у 2014 році.

"Щодо термінів – я, на жаль, не настільки оптимістично налаштований, як прем'єр Шмигаль, який бачить Україну в ЄС через два роки. Особливо, якщо проаналізувати основні критерії, необхідні для вступу тієї чи іншої країни до Євросоюзу. Причому я не говорю про імплементацію, адаптацію законодавчої бази. Ідеться про те, що країна входить до ЄС, відповідаючи не лише його демократичним, а й економічним вимогам", – пояснює експерт.

За його словами, ЄС досить вимогливий до кандидатів із погляду економічної відповідності. Дефіцит бюджету має бути не більше 3%, співвідношення боргу до ВВП 60% тощо.

"Через те, що в рамках ЄС діють адаптивні правила, країни з найгіршими економічними показниками отримують дотації від Брюсселя. Ця допомога здійснюється за рахунок грошей платників податків, які акумулюються спочатку у бюджетах їхніх держав, а потім перераховуються (відповідна частка) до централізованих фондів ЄС. Ні один європейський платник податків на своїх плечах не витягуватиме знищену економіку України! Давайте не будуватимемо ілюзій, – закликає Олег Пендзін. – Адже ми знаємо прагматизм тих же німців, французів, італійців – представників провідних економік ЄС. Однозначно вони вимагатимуть від України відповідних економічних показників як умов схвалення вступу до Євросоюзу. Для чого, нагадаю, потрібна згода всіх його членів. Яких на даний момент 27. Отже, нам йти туди точно довше, ніж два роки".

Ті ж країни Балтії, при тому, що там значно менше населення, ніж в Україні, і було значно краще з економікою, йшли в ЄС від п'яти до дев'яти років, нагадує експерт. Враховуючи ті руйнування, які сталися і продовжуються в Україні, ми не скоро станемо в економічному сенсі наближеними до ЄС, упевнений він.

"Швидше за все, ситуація розвиватиметься таким чином: Україна адаптуватиме своє законодавство до європейського. Активно виконуватиме вимоги щодо боротьби з корупцією. Паралельно з цим, щойно буде переможно для нас закінчено війну з РФ, слід створити максимально зручні умови для європейського (і не лише) бізнесу на українській території. Щоб він приходив до нас як до майбутнього члена ЄС. І прихід сюди того ж європейського бізнесу, сучасних технологій – створить передумови, які дозволять через певний час стати економічно більш відповідними вимогам ЄС", – вважає Олег Пендзін.

Він звертає увагу, що йдеться не лише про економічні параметри, а й про рівень життя. У країнах Євросоюзу немає обмежень щодо міграції робочої сили. І беручи до своїх членів Україну зі зруйнованою економікою та чималим населенням, ЄС може спровокувати серйозні міграційні процеси.

"За майже рік повномасштабної війни з України виїхали мільйони людей. Проблема в тому (і про це говорять багато експертів), що якщо в нашій країні після перемоги над Росією не буде створено відповідних умов для розвитку бізнесу, для економічного підйому, для підвищення рівня добробуту, гостро постає питання – де возз'єднуватимуться сім'ї? Чи повернуться жінки з дітьми в Україну до демобілізованих чоловіків – чи останні поїдуть до них до Європи? Для України вкрай важливо дати правильну відповідь на це болісне питання, – упевнений Олег Пендзін. – Просто інвестицій нам буде замало, щоби підняти економіку. Це можуть зробити лише робочі руки. Інвестиція, прийшовши до країни, має бути реалізована. На робочі місця має прийти кваліфікована робоча сила. І це – ще одна із проблем, здатних затримати швидку інтеграцію України до Євросоюзу. Резюмуючи: ми обов'язково будемо в ЄС, але не протягом двох років. Шлях виявиться довшим".

Ми зараз ведемо війну за те, щоб відірватися від старого СРСР назавжди, а не для того, щоб потрапляти в новий Соціалістичний союз

Економічний експерт Данило Монін вважає, що євроінтеграція України може призвести до втрати нашою країною суб'єктності, яку вона, по суті, набула під час війни.

"Є побоювання, що ми знову перейдемо в розряд жертви, якій нав'язуватимуть нові і нові умови для входу до ЄС, – пояснює експерт. – На мою думку, Євросоюз вже перетворився на якийсь Союз Соціалістичних республік. Достатньо подивитися на показники. Італія, Греція, Франція – під 55-60% держвитрати ВВП. З такими держвитратами економіки цих країн надто залежать від чиновників. Ми теж країна чиновництва, що перемогла, де її окремі члени вважають нормально заробляти 1 млн доларів через володіння посадою. Похід у ЄС – це лише про зміцнення влади чиновництва та низьке зростання української економіки після війни. Тому що чиновники зацікавлені в особистому збагаченні та забезпеченому житті в інших країнах Європи, а тут у них рента навіть у руїнах", – пояснює Данило Монін.

Він вважає, що Україні потрібно виявляти суб'єктність та не йти знову в УРСР 2.0.

"Ми зараз ведемо війну, щоб відірватися від старого СРСР назавжди. А не для того, щоб потрапляти до нового Соціалістичного союзу. Але з погляду перспектив я думаю, що Україна зараз почне виконувати вимоги ЄС, щоб отримати решту обіцяних 15 млрд євро від нього до кінця року. Потім, – прогнозує експерт, – такий самий процес Україні нав'яже і МВФ. Чиновники наші із задоволенням візьмуть участь у цьому "показовому русі до ЄС". Тому що їхня влада залишиться недоторканною і буде захищена покровителями від ЄС та МВФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — стати членом ЄС через 2 роки: чи це вдасться Україні – від чого залежить така перспектива.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини