Головна Новини Світ ЄС Чому заяви про швидке членство України в ЄС перебільшені – коли реально це можливо
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому заяви про швидке членство України в ЄС перебільшені – коли реально це можливо

Є величезний якісний прогрес у багатьох сферах, але все-таки на шляху до повноцінного членства в ЄС роботи ще багато

3 лютого 2023, 13:40 comments1145
Поділіться публікацією:

У ході переговорів із президентом Єврокомісії досягнуто важливого взаєморозуміння. Україна заслуговує вже цього року підійти до переговорів щодо членства у ЄС. Про це у вечірньому зверненні 2 лютого повідомив президент Володимир Зеленський. А Європарламент 2 лютого, напередодні саміту Україна-ЄС, який відбудеться сьогодні у Києві, ухвалив резолюцію, в якій закликає ЄС працювати над початком переговорів щодо членства України у цьому блоці. Що можна сказати про європерспективи України? Які важливі рішення слід ухвалити, яких помилок – не допустити? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому заяви про швидке членство України в ЄС перебільшені – коли реально це можливо

Урсула фон дер Ляйєн та Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Замість конкретної дати початку переговорів про вступ України в ЄС нас знову закликають "попрацювати"

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко міркує так:

"Зважаючи на резолюцію, наш шлях до ЄС дещо подовжується, оскільки замість конкретної дати початку переговорів у ній міститься заклик "попрацювати". Саме собою це непогано, але хотілося б більшої конкретики".

Крім того, продовжує експерт, дана резолюція прийнята на фоні дуже неоднозначних рухів європейських країн щодо військової допомоги Україні.

"Тут має сенс згадати і позицію ФРН щодо надання нам танків Леопард 2 (тему, нарешті, вдалося розморозити), і позицію Греції з того ж питання (відмовляється надавати нам танки), і постійні, на межі підігравання Росії, заяви Австрії. Отже резолюція, на мій погляд, стала своєрідним компромісом між тими країнами ЄС, які нас безумовно підтримують (Польща, країни Балтії), і тими, хто зацікавлений у демонстрації Росії, скажімо так, нейтральної позиції", – пояснює Юрій Гаврилечко.

І тут, на його думку, дуже важливою буде подальша робота українських дипломатів, особливо у ранзі послів.

"Отже саме на кадрову політику варто звернути увагу президенту. Це дозволить уникнути маси помилок та дрейфу нейтралів у протилежний від нас бік", – констатує експерт.

Ми увійшли до 2023 року з виконанням лише частини відповідних вимог ЄС – і то не в повному вигляді

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун нагадує, що після того, як ми минулого літа отримали статус кандидата в ЄС, ми отримали сім рекомендацій, після виконання яких можемо перейти безпосередньо до переговорів про вступ до Євросоюзу.

"Тоді деякі українські чиновники міркували, що ми зможемо їх ухвалити, реформуватися до кінця 2022 року. Але сталося так, як і передбачала більшість західних експертів. Україна, яка ще й перебуває у стані війни з Росією, фізично не змогла провести таку кількість змін, включаючи прийняття необхідних законів, відбір чиновників тощо. Тож ми увійшли до 2023 року з виконанням лише частини відповідних вимог – і то не в повному вигляді. Безумовно, є величезний якісний прогрес у багатьох галузях. Але все-таки роботи ще багато", – наголошує політолог.

На його думку, те, що до нас прибуло керівництво Євросоюзу та Єврокомісії, ухвалення 2 лютого Європарламентом рішення про підготовку процесу переговорів, відповідні заяви керівника Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн вселяють оптимізм.

"Стає зрозумілим, що цього року процес переговорів про вступ точно розпочнеться. Але це зовсім не означатиме фінальну стадію нашого вступу до ЄС. Лише – що ми виконали свої кандидатські завдання. Після чого можлива поява нових завдань для України, які нам доведеться виконувати для повноцінного членства в ЄС", – прогнозує Максим Джигун.

Він зазначає, що при отриманні Україною статусу кандидата не було чітко обумовлено, що після виконання семи пунктів одразу розпочнуться переговори щодо власного вступу.

"Була досить розмита розмова у стилі: виконайте ці завдання, а там – побачимо. Але навіть початок цього року переговорів щодо вступу до ЄС стане вже неймовірним здобутком. При цьому означатиме, що 2024-го ми станемо повноправним членом Євросоюзу. Заяви деяких представників української влади, що таке можливо, я вважаю за перебільшення. Однак ми бачимо серйозні наміри європейців щодо початку відповідних переговорів. З виставленням, очевидно, чергових рекомендацій Україні щодо ракурсу реформування. Шлях у ЄС – складний, тривалий процес. Але ми його обов’язково пройдемо", – констатує політолог.

Нам слід активно вирішувати на двосторонньому рівні ті чи інші проблеми

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев вважає, що перспектива входження України в ЄС зараз є найбільшою з часів здобуття нами незалежності 1991 року. І будь-які сценарії прискореної євроінтеграції – можливі.

"На нинішньому етапі, розглядаючи вимоги ЄС, нам слід чітко формулювати, як саме виконуватимуться ті чи інші побажання. Які саме законодавчі зміни ми маємо ухвалити, в які терміни. Щоб ми розуміли – виконали те й те, закрили тему. Так не дамо бюрократичній тяганини загальмувати нашу євроінтеграцію", – аргументує економіст.

Важливим моментом, наголошує він, є робота з усіма країнами ЄС. Адже рішення про приєднання нового члена спілки мають схвалити всіх 27 нинішніх його членів.

"Нам слід активно вирішувати на двосторонньому рівні ті чи інші проблеми, – упевнений Андрій Рязанцев. – Можливо, закріплюючи щось документально, з графіками, як розв'язуватимемо ті чи інші спірні моменти. Щоб усі процеси відбувалися паралельно, були чітко регламентовані. Щоб ніхто потім не міг сказати – я не хочу, щоб Україна була у ЄС. Ми бачимо, як себе показує зараз не з найкращого боку Угорщина. І нам важливо чітко розуміти, за яких умов та чи інша країна дасть згоду на наше входження до ЄС. І, звичайно, нам самим слід бути не тільки економічно, але ментально готовими стати частиною спілки, яка намагається жити за демократичними цінностями, де є певні нормативи, законодавчі обмеження, чітко розписані правила гри".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Україні досі не дають реальних перспектив членства в ЄС – чи це потрібно Києву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини