Головна Новини Світ ЄС ЄС обговорює зняття санкцій з російського банку заради України – FT
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄС обговорює зняття санкцій з російського банку заради України – FT

ЄС хоче під'єднати російський "Россельхозбанк" до системи Swift і таким чином продовжити зернову угоду.

3 липня 2023, 10:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Європейський Союз розглядає можливість скасувати частину санкцій для російського банку, який створить дочірню компанію та дозволить відновити Росії зв’язок з міжнародною фінансовою мережею. Таким чином ЄС може виконати прохання Кремля, який в інакшому випадку погрожує заблокувати зернову угоду для України. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Financial Times.

ЄС обговорює зняття санкцій з російського банку заради України – FT

ЄС обговорює зняття санкцій з російського банку заради України. Фото з відкритих джерел

План, який запропонували у Москві під час переговорів з посередниками в ООН, дозволить російському "Россельхозбанку" створити дочірню компанію для обробки фінансових платежів, що пов’язані з експортом зерна, вказує видання з посиланням п’ять осіб, що беруть участь в обговорені. Ця компанія зможе використовувати систему фінансових взаємодій Swift, яка була заблокована для більшості російських банків після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Зняття санкцій обговорювалось на саміті ЄС в Брюсселі, що проходив минулого тижня. Таким чином Захід розглядає це як потенційний засіб переконати Кремль продовжити Чорноморську угоду, після закінчення її терміну дії 17 липня.

Двоє осіб вказали, що ця ідея є "найгіршим варіантом", щоб отримати підтримку Путіна і продовжити угоду. Однак офіційні посередники вказують, що цього погрози Росії серйозніші, ніж минулих разів, коли Москва також повідомляла, що не продовжить угоду.

"Це підкреслює, наскільки західні уряди відчайдушно намагаються зберегти угоду про експорт зерна, яка також є фінансовою порятунком для України", — пише Financial Times.

Однак питання ускладнюється тим, що "Россельхозбанк" повністю контролюється Кремлем. Його колишній директор Дмитрій Патрушев є міністром сільського господарства РФ та сином Ніколая Патрушева – помічника Путіна, який активно підтримує російську агресію в Україні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія відновила авіарейси до однієї з "дружніх" країн.

Також "Коментарі" писав про британську розвідку, яка вказує на серйозні занепокоєння в Росії через війну в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини