Головна Новини Світ ЄС ЄС призупинить угоду з РФ щодо спрощення візового режиму: що це означає – як відреагують росіяни
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄС призупинить угоду з РФ щодо спрощення візового режиму: що це означає – як відреагують росіяни

Більшість росіян поставляться до нових обмежень Євросоюзу байдуже, інша справа - тотальна заборона віз, на що в ЄС поки що не готові

6 вересня 2022, 21:02
Поділіться публікацією:

Європейська комісія офіційно запропонувала призупинити дію угоди про спрощення візового режиму з РФ від 2007 року та не визнавати російські паспорти, видані на окупованих територіях України. Експерти проаналізували цю пропозицію спеціально для видання "Коментарі".

ЄС призупинить угоду з РФ щодо спрощення візового режиму: що це означає – як відреагують росіяни

Російський паспорт. Фото з відкритих джерел

Очікувати серйозного результату чи обурення всередині Росії не варто

Андрій Сухарина, політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, називає невизнання європейцями російських паспортів, виданих на окупованих територіях – абсолютно логічним кроком. Це, за його словами, не є чимось дивним чи несподіваним. Лише наголошує на тому факті, що Європа не визнаватиме російську окупацію регіонів України.

"Що стосується скасування спрощеного порядку візового режиму, то це зменшить кількість виданих віз та дещо ускладнить їхню видачу, – пояснює аналітик. – Це не мораторій, як хотіла Україна, але все одно крок уперед, особливо разом із односторонніми діями окремих країн щодо обмеження російського туризму. Чи матиме це суттєвий вплив на російське суспільство? У короткостроковій перспективі – ні. Більшість росіян продовжує радіти виходу іноземних компаній із російського ринку та ізоляції Росії в усіх напрямках. Найчастіше ці люди не можуть пов'язати те, що вихід компанії з ринку – скорочення сотень, а то й тисяч робочих місць. Подібне розуміння потроху прийде. Але це станеться за кілька місяців, а то й років, а не за кілька днів".

Також, продовжує Андрій Сухарина, і зі скасуванням спрощеного візового режиму. Для більшості росіян, зазначає експерт, це не матиме значення. Вони й так не мали фінансової можливості подорожувати Європою.

"Водночас, це ускладнює життя умовному російському середньому класу. Це досить невеликий прошарок, але саме ці люди, які особливо не зазнали збитків внаслідок війни, яку розв'язала Росія. Зараз – їм теж доведеться принаймні частково платити ціну за цю війну", – упевнений експерт.

Водночас очікувати серйозного результату чи обурення всередині Росії не варто, вважає він. Однак, якщо ми можемо нарощувати невдоволення та втому від влади всередині російського суспільства – це потрібно робити. Ніколи не знаєш, що саме з таких дій стане останнім та вирішальним кроком, констатує Андрій Сухарина.

Наступними кроками в цьому напрямку може бути повна заборона на в'їзд росіян до ЄС

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько міркує так:

"Для України – безвіз, а для Росії – без віз. Пропозиція Єврокомісії зупинити угоду про спрощений візовий режим з РФ – вимушений крок з урахуванням підтримки росіянами агресії щодо України. Протести проти широкомасштабного вторгнення в Україну мали місце в РФ лише на початку цієї фази відкритої війни. Нині все суспільство мовчить".

Це означає або байдужість або підтримку війни, вважає експерт.

Наступними кроками в цьому напрямі, на його думку, може бути повна заборона на в'їзд росіян до ЄС, а також позбавлення права перебування в ЄС росіян, які підтримують війну.

"Адже останнім часом ми бачимо багатолюдні мітинги у європейських містах, організовані місцевими російськими громадами. Їхнє головне гасло – "так" війні. Ось проти організаторів подібних мітингів насамперед і мають вводитися заборони на їхнє подальше перебування в Європейському Союзі", – упевнений Володимир Манько.

Візи росіянам стане отримати складніше і вони обійдуться дорожче, але це не тотальна заборона, як пропонувала і пропонує Україна

Лікар права, адвокат Іван Ліберман припускає, що візові обмеження в такому вигляді ніяк не вплинуть на РФ.

"У цій ініціативі, у рекомендаціях ЄК, йдеться виключно про юридично-правові аспекти, які пропонується дещо переглянути. Так, візи буде отримати складніше. і вони обійдуться дорожче. Але це не тотальна заборона (можливо, з деякими винятками), як пропонувала і пропонує Україна", – пояснює експерт.

Він також вважає, що самій Україні слід переглянути абсолютно всі підписані з РФ на офіційному рівні документи. За час незалежності. Провести їх ретельний аналіз.

"Слід залишити чинним лише ті, які, на думку української влади, відповідають нашим національним інтересам з урахуванням нинішніх реалій", – зазначає Іван Ліберман.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Байден проти визнання Росії державою-спонсором тероризму – чого побоюються США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини