Головна Новини Світ ЄС ЄС вирішив не дивитись на те, що вирішать США: яку допомогу отримає Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄС вирішив не дивитись на те, що вирішать США: яку допомогу отримає Україна

За інформацією FT, ЄС планує надати Україні допомогу до 40 млрд євро без участі США.

17 вересня 2024, 10:18
Поділіться публікацією:

ЄС готується надати нове фінансування до кінця року незалежно від того, як вирішать діяти США, де президентські перегони виходять на фінішну пряму. Гроші будуть виділені відповідно до пропозиції G7 про використання заморожених російських активів для допомоги Києву. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє рейтингове видання "Financial Times".

ЄС вирішив не дивитись на те, що вирішать США: яку допомогу отримає Україна

Європейський Союз. Фото: з відкритих джерел

Автори матеріалу послалися на трьох осіб, які брали участь у переговорах. Вони заявили, що односторонні дії робляться на тлі занепокоєння Брюсселя тим, що Угорщина завадить блоку надати гарантії, необхідні США для участі у схемі заморожування активів. Уряд проросійського лідера ЄС Віктора Орбана робив спроби відкласти ухвалення рішення за схемою заморожування активів до президентських виборів у США, які відбудуться 5 листопада. Але Брюссель відмовився чекати. Він має розпочати роботу над будь-якою альтернативою протягом наступних кількох тижнів, оскільки такий крок залежатиме від повноважень, які закінчуються наприкінці року.

Кошти призначені для фінансової стабільності України, яка, за даними українського уряду та МВФ, 2025 року зіткнеться з дефіцитом фінансування у розмірі 38 млрд доларів. Київ не приховує, що не зможе протриматися без західних фінансових вливань, щоб продовжувати функціонувати, тоді як Росія посилює атаки на українську інфраструктуру.

Згідно з проектом юридичної пропозиції, з якою ознайомилася FT, ЄС залучить невизначену кількість мільярдів у вигляді кредитів для України до кінця 2024 року. Такий крок, розширення існуючої програми допомоги, вимагатиме лише підтримки більшості, а не одностайності, що усуне право вето Будапешта. Остаточна цифра може змінюватись від 20 до 40 млрд євро і буде встановлена Європейською комісією після консультацій з державами-членами, заявили чиновники.

"Ми завжди можемо діяти самостійно", – сказав представник ЄС.

Видання уточнює, первісна схема – за участю США – залишається планом комісії A, чиновники стверджують, що їм потрібна альтернатива, якщо Будапешт збереже своє право вето до виборів у США.

Читайте на порталі "Коментарі" — дії Байдена знову поставили під загрозу допомогу Україні: що сталося.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини