Головна Новини Світ ЄС ЄС витратив рекордну суму на оборону: що приховується за цими діями
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄС витратив рекордну суму на оборону: що приховується за цими діями

Держави Європейського Союзу витратили на оборону загалом на 5% більше ніж у 2019 році

6 грудня 2021, 10:40
Поділіться публікацією:

Держави Європейського Союзу витратили майже 200 мільярдів євро (225 мільярдів доларів) на оборону в 2020 році, найбільше з початку записів у 2006 році, але спільні інвестиції урядів скоротилися, повідомляє Європейське оборонне агентство (EDA) в понеділок, 6 грудня. 

ЄС витратив рекордну суму на оборону: що приховується за цими діями

Прапори майорять біля штаб-квартири Альянсу - Reuters

EDA, агентство ЄС, яке допомагає урядам блоку розвивати їхній військовий потенціал, повідомило, що загальні витрати країн ЄС, за винятком Данії, яка відмовляється від військових проектів ЄС, досягли 198 мільярдів доларів, що на 5% більше, ніж у 2019 році.

Витрати на оборону становили 1,5% від економічного бюджету 26 країн ЄС, що є позитивним показником для очолюваного США альянсу НАТО, який прагнув до 2% витрат для своїх союзників. Більшість членів ЄС також є членами НАТО, але хочуть мати можливість діяти незалежно від Сполучених Штатів, коли це необхідно.

Прихильники посилення оборони ЄС кажуть, що попереджень було багато, від виходу Великобританії з блоку до пріоритетів колишнього президента США Дональда Трампа "Америка насамперед", а також невдачі держав на кордонах Європи.

Однак у звіті EDA відзначається падіння спільних витрат, незважаючи на оборонний пакт ЄС, підписаний наприкінці 2017 року, щоб спробувати об’єднати ресурси та покласти край конкуренції між національними галузями, що послаблювало попередні оборонні зусилля.

"Тенденція до зниження європейських витрат на спільну роботу викликає особливе занепокоєння", – сказав у звіті виконавчий директор EDA Іржі Седіві, у якому було виявлено зниження спільних закупівель обладнання на 13% у порівнянні з 2019 роком до 4,1 мільярда євро, що є третім найнижчим значенням, зафіксованим агентство.

Купуючи обладнання в минулому році, уряди ЄС в основному укладали угоди самостійно, не досягаючи зобов’язань, взятих у пакті 2017 року щодо того, щоб трохи більше третини таких закупівель здійснювалося спільно з іншими членами Союзу.

У той час як ЄС також запустив спільний фонд зброї, працює над 60 спільними військовими проектами та прагне узгодити нові сили швидкого реагування, інвестиції в оборонні дослідження та технології також залишаються розрізненими та не мають співпраці, повідомляє EDA.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Агентство охорони здоров’я Європейського Союзу заявило, що варіант Omicron може стати причиною більше ніж половини всіх інфекцій COVID-19 в Європі протягом кількох місяців, але випадків важкого захворювання поки не було.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини