Головна Новини Світ ЄС ЄС заявив про дефіцит радіоізотопів: як це вплине на лікування раку
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄС заявив про дефіцит радіоізотопів: як це вплине на лікування раку

Європа може зіткнутися з дефіцитом ключових матеріалів для діагностики та лікування раку

7 грудня 2021, 18:18
Поділіться публікацією:

Європейський Союз може зіткнутися з дефіцитом радіоактивних ізотопів, які є ключовими для діагностики низки захворювань і лікування раку. Про це повідомляє Reuters.

ЄС заявив про дефіцит радіоізотопів: як це вплине на лікування раку

Прапор Європейського Союзу - фото з відкритих джерел

ЄС є найбільшим у світі виробником молібдену-99, радіоізотопу, який використовується у 80% усіх процедур ядерної медицини у всьому світі, включаючи сканування зображень для виявлення серцевих захворювань і терапію для знищення ракових клітин, свідчать дані ЄС.

Але виробництво молібдену-99 здебільшого залежить від застарілих ядерних реакторів, розташованих у Нідерландах та Бельгії.

"Не замінюючи нині застарілої європейської виробничої інфраструктури, ЄС буде залежати від іноземних поставок. Це потенційно може спричинити серйозний дефіцит радіоізотопів і поставити під загрозу доступ до життєво важливих методів лікування для всіх європейських громадян", – сказав Майкл Стіббе, заступник постійного представника Нідерландів під час публічного засідання зустрічі міністрів охорони здоров’я ЄС у Брюсселі.

Майкл Стіббе закликав ЄС допомогти у фінансуванні задля переходу на нові реактори. Заклик Нідерландів підтримали представники інших країн ЄС, зокрема Німеччина та Бельгія.

"У міру того, як європейські дослідницькі реактори наближаються до свого "кінця життя", невизначеність щодо довгострокового безперервного постачання радіоізотопів може призвести до нестабільності, що принесе користь зовнішнім конкурентам, які зможуть скористатися можливістю", – йдеться в документі Європейської комісії.

Очікуване падіння виробництва в ЄС посилюється швидким зростанням попиту на радіоізотопи, сказав голландський представник.

"Недостатність у цій сфері демонструє також той факт, що ціни на ці ізотопи в деяких випадках зросли на 300%", — сказав міністр охорони здоров'я Словенії Янез Поклукар.

Наприкінці жовтня Європейська комісія також попередила експертів з охорони здоров’я ЄС про можливу нестачу в наступному році йоду-131, ще одного радіоізотопу, важливого для діагностики та лікування кількох захворювань.

Як повідомляли раніше "Коментарі", держави Європейського Союзу витратили на оборону загалом на 5% більше ніж у 2019 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини