Головна Новини Світ ЄС Європа vs Росія: чи є протистояння і що доведе, що ЄС налаштований серйозно
commentss НОВИНИ Всі новини

Європа vs Росія: чи є протистояння і що доведе, що ЄС налаштований серйозно

Експерти розповіли виданню «Коментарі»

21 грудня 2021, 00:05
Поділіться публікацією:

Для країн Євросоюзу настав момент виявити твердість і єдність, щоб протистояти спробам Росії дестабілізувати Україну.

Європа vs Росія: чи є протистояння і що доведе, що ЄС налаштований серйозно

Европейский Союз (фото из открытых источников)

заявив у своєму блозі в неділю, 19 грудня, верховний представник ЄС із зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель.

Він також має намір у січні представити оновлену версію концепції європейської безпеки "Стратегічний компас". І перший рядок у передмові до цього документа каже: "Європа в небезпеці". Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи справді Європа готова протистояти Російській Федерації (РФ).


Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що єдності позицій Європи щодо Росії немає.


"Євросоюз готовий там, де зацікавлений працювати з РФ. Цю лінію проводили та проводять, наприклад, Німеччина з Францією. І є чудова позиція частини східноєвропейських, балтійських країн. Але осьові, найекономічніші, найвпливовіші країни в ЄС займають позицію щодо РФ у коннекті – де можливо, треба співпрацювати", – зазначає експерт.


Він наголошує, що тут можна згадати, наприклад, реакцію Європи на повідомлення американських ЗМІ щодо зростання присутності російських військових на кордоні з Україною.


"Європейські країни та окремі уряди з явною підозрою віднесли до відповідних повідомлень американських медіа. Не створювали тут якогось шоку, паніки, – пояснює Олексій Якубін. – Загалом Європа, на мою думку, зараз уважно і трохи ревно стежить, як США взаємодіє з РФ. Можливо, низці країн ЄС також хотіли б мати активніший, щільніший контакт з Росією. Президент США Байден намагався пом'якшити цю лінію, коли і перед дзвоном Путіну і після спілкувався з низкою європейських лідерів. Але у них, схоже, є відчуття, що США мають свою лінію поведінки стосовно РФ. А у Європи? Вони опиняються в ситуації, коли їх повідомляють. А вони мають бажання самим вийти на такий діалог з РФ".


Експерт вважає, що зараз буде показовий, цікавий момент – як ті самі Франція та Німеччина реагуватимуть на те, що США готові актуалізувати свою участь у мирному процесі на Донбасі.


"Відповідні заяви пролунали після телефонної розмови Байдена із Зеленським.


Буде показовою є реакція європейських членів нормандської четвірки. Чи захочуть вони, щоб там були США, чи їм вигідніше зберегти формат, який є? Поки що ми бачимо, що Київ ближчий зараз із Вашингтоном, ніж із Берліном та Парижем. Особливо це помітно у кейсі мирного врегулювання", – резюмує Олексій Якубін.


Експерт з безпеки, що веде "Надзвичайно. LIVE" на телеканалі LIVE Олексій Павловський вважає, що сьогодні Європа опинилася на роздоріжжі у зв'язку з агресивними діями РФ.


"З одного боку – тактичні економічні інтереси (гроші та енергоресурси, що несе запуск "Північного потоку-2"). З іншого – стратегічна безпека та цінності, – пояснює експерт. – Адже якщо ЄС опиниться на газовій голці РФ, то зможе шантажувати європейців, маючи додаткові важелі впливу".


Олексій Павловський упевнений, що нинішні гучні заяви офіційних осіб Росії про те, що Україна не повинна бути в НАТО, ультимативна вимога якихось гарантій – це велика стратегічна гра РФ. Мета – якнайсильніше налякати колективний Захід і якнайшвидше запустити СП-2, взявши Старий Світ під свій контроль.

"Якщо Європа погодиться ліцензувати СП-2, якщо прийме цю угоду заради постачання газу за прийнятною ціною, тим самим ЄС надасть свої системи цінностей та безпеки. А Росія отримає карт-бланш на будь-які дії, – попереджає експерт. – Саме відмова від СП-2, посилення санкцій проти РФ означатимуть, що ЄС прийняв оновлену версію концепції європейської безпеки. Той самий "Стратегічний компас", який вказує вірний – ціннісний – напрямок".


Нагадаємо, в ЄС критично відреагували на указ голови РФ Володимира Путіна, згідно з яким визнано товарні сертифікати з непідконтрольних уряду нашої країни тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Про це повідомляє заява прессекретаря із закордонних справ Європейської комісії Петера Стано, яка з'явилася на сайті Європейської служби зовнішніх зв'язків.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини