Головна Новини Світ ЄС Європарламент назвав РФ державою-спонсором тероризму: що це означає для країни-агресора
commentss НОВИНИ Всі новини

Європарламент назвав РФ державою-спонсором тероризму: що це означає для країни-агресора

Дана резолюція Європарламенту, як і подібна Парламентської Асамблеї Ради Європи, не є обов'язковою до виконання, вона має скоріше політичний характер

23 листопада 2022, 16:47 comments1140
Поділіться публікацією:

Європарламент ухвалив резолюцію про визнання РФ державою-спонсором тероризму. Депутати закликали до міжнародної ізоляції Росії. Які практичні наслідки будуть у цього рішення? Яких ще ударів потрібно завдати по країні-агресору та країні-терористу, щоб та забралася з України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Європарламент назвав РФ державою-спонсором тероризму: що це означає для країни-агресора

Європарламент. Фото: з відкритих джерел

Добре, що Європарламент назвав Росію державою-спонсором тероризму, але ще краще, якби це зробили обидві палати американського парламенту

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пєндзін пояснює:

"Ця резолюція Європарламенту, як і подібна Парламентської Асамблеї Ради Європи, не є обов'язковою до виконання. Вона носить скоріше політичний характер. Тепер її направлять до Європейської Комісії, яка прийматиме відповідне рішення – на виконання чи не виконання цієї резолюції".

Набагато важливіше, зазначає експерт, коли аналогічні рішення ухвалюють парламенти тих чи інших країн. Стосовно зрівнюючи російський режим і державу з терористичним – такі кроки вже зробили парламенти країн Балтії, Польщі, Чехії. І це вже, наголошує Олег Пєндзін, прямі вказівки для урядів цих держав, які мають внести відповідні зміни на найвищому рівні.

"А Європарламент виконує скоріше презентаційні функції, – наголошує експерт. – Звісно, добре, що він назвав Росію державою-спонсором тероризму. Але ще краще, якби це зробили обидві палати американського парламенту, а потім затвердив і Білий дім. Чого поки що, на жаль, ні. І навряд чи адміністрація Байдена сьогодні готова вдатися до такого кроку".

Перемогти новий фашизм можна лише повним зламом рашистської ідеології

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко вважає, що дана резолюція не знайде своєї широкої реалізації, тим більше, що деякі країни ЄС, та сама Угорщина, займають відверто проросійську позицію.

"Звичайно, будь-яка війна вимотує. Нас – у всіх сенсах, ЄС – економічно. Але дуже важливо, щоб якнайбільше держав-членів ЄС змогли закріпити у своїх національних законодавствах необхідність допомоги Україні та боротьби з державою-терористом, якою де факто, а тепер і де-юре є Росія. Крім того, потрібний законодавчий механізм, який дозволить конфіскувати російську нерухомість за кордоном, у тому числі на території ЄС", – зазначає експерт.

При цьому, наголошує він, продовжуються закупівлі російських нафти та газу – фактично торгівля з терористами.

"Але ми розуміємо, що нинішні економічні умови та залежність не дозволяють європейцям злізти з тієї енергетичної голки, на яку їх роками підсаджував Кремль", — пояснює Сергій Войченко.

На його думку, найбільш ефективним ударом по державі-терористу, окрім посилення санкцій, є максимальна підтримка України. Передача нашій країні потужних арт-систем, систем ППО та ПРО, ракет дальнього радіусу дії.

"Слід також розуміти, що навіть розгромивши окупантів, вибивши їх з території України, навіть зваливши путінський режим, ми ще не переможемо. Важливо, щоб у РФ не залишилося імперської ідеології, – наголошує Сергій Войченко. – Інакше рано чи пізно конфлікт спалахне з новою силою. Перемогти новий фашизм можна лише повним зломом рашистської ідеології, як було свого часу із постгітлерівською Німеччиною".

Після 24 лютого, наважившись на вторгнення, Кремль перестав дбати про свою репутацію

Економіст, громадсько-політичний діяч Олександр Гаврутенко звертає увагу, що Росія дала оцінку такому рішенню Європарламенту, піднявши в повітря стратегічні бомбардувальники та здійснивши пуск ракет Україною, вкотре мету в об'єкти енергетики.

"Після 24 лютого, наважившись на вторгнення, Кремль перестав дбати про свою репутацію, – пояснює експерт. – І це рішення Європарламенту, підкріплене настільки цинічною "відповіддю" з боку РФ (мовляв, так, я терорист), спрямоване на те, щоб у Європі більше ніхто не намагався зберегти обличчя путінському режиму".

На думку Олександра Гаврутенка, лише від ЗСУ та допомоги озброєнням з боку наших закордонних партнерів залежить, коли Росія забереться з усієї території України.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського назвали два головні ресурси Росії у війні проти України




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

23 листопада 2022, 18:00

Очікувано! Спершу біснувата православна пропаганда на весь Інтернет влаштовує клоунаду про якусь бавовну в Севастополі. Далі приходить отвэтка - вся країна без світла. Далі відосики божевільного бородатого Калуші. Дивлячись які ми стаємо більш рішучими. Далі британська розвідка розповість, як на Росії стає все гірше. Далі якийсь чиновник з ЄС приїде на Банкову знятись з корумпованою малохунтою.


Новини