Головна Новини Світ ЄС Євросоюз офіційно розпочинає переговори про вступ України: але є нюанс
commentss НОВИНИ Всі новини

Євросоюз офіційно розпочинає переговори про вступ України: але є нюанс

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вже попередила, що майбутній шлях буде важким, але повним можливостей

25 червня 2024, 12:25 comments1204
Поділіться публікацією:

Євросоюз 25 червня розпочав переговори про вступ України та Молдови до блоку. Як передає портал "Коментарі", про це у відеозверненні повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. При цьому видання "Financial Times" зазначає, хоч початок переговорів щодо вступу України до Євросоюзу та розпочнеться 25 червня, основний етап роботи з цього питання відбудеться не раніше 2025 року.

Євросоюз офіційно розпочинає переговори про вступ України: але є нюанс

Україна – ЄС. Фото: з відкритих джерел

"Вітаємо Молдову та Україну з початком переговорів про вступ. Це дуже хороша новина для народів України, Молдови та всього Євросоюзу. Майбутній шлях буде важким, але повним можливостей", — заявила Урсула фон дер Ляєн.

Вона додала, що народи України та Молдови продемонстрували "непохитну відданість" приєднанню до Євросоюзу.

"Обидві країни розпочали масштабні реформи, однак на Україну і Молдову досі чекає суворий і вимогливий шлях", – заявила чиновниця.

Підсумувавши, вона побажала Києву та Кишиневу вдалих переговорів про вступ.

При цьому Financial Times зазначає, офіційні особи Євросоюзу очікують, що переговори по суті розпочнуться під час головування Польщі в блоці, яке розпочнеться 1 січня.

Зокрема це пов'язано з нинішнім головуванням Угорщини в ЄС, яка може ускладнити шляхи членства України. Так, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вже затягнув ухвалення кількох рішень, пов'язаних з Україною, зокрема про початок переговорів щодо вступу до ЄС. Проте врешті-решт він здався, заявивши, що Будапешт матиме ще багато можливостей накласти вето на цей процес надалі.

Зазначимо, Україна подала заявку на членство в ЄС незабаром після початку повномасштабного вторгнення Росії – 28 лютого 2022 року.

2022 року Європейська рада надала Україні статус кандидата на вступ до ЄС, і це сталося 23 червня. Україна набула статусу кандидата на тлі війни, що зробило цей крок історичним.

Кандидатство України означає, що країна розпочала формальний процес переговорів про приєднання до ЄС. Очікується, що ці переговори займуть багато часу та будуть складними. Щоб Україна могла стати повноправним членом ЄС, їй необхідно виконати деякі умови.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять дискусії всередині НАТО щодо майбутнього України: чи дочекаємось запрошення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини