Головна Новини Світ ЄС "Картини, врятовані від бомб": у музеї Мадрида пройде виставка українського мистецтва
commentss НОВИНИ Всі новини

"Картини, врятовані від бомб": у музеї Мадрида пройде виставка українського мистецтва

Загалом з України було вивезено близько 70 картин

28 листопада 2022, 20:47
Поділіться публікацією:

У мадридському музеї Тіссена незабаром відкриється виставка українського мистецтва, в якій візьме участь близько 70 модерністських картин вітчизняних художників, які вціліли під час бомбардувань Києва. Подивитися на український модерн у всій красі можна буде, починаючи із завтрашнього дня, 29 листопада. Ознайомитися з творіннями мистецтва 1900-х років відвідувачі музею зможуть протягом 5 місяців, аж до квітня 2023 року.

"Картини, врятовані від бомб": у музеї Мадрида пройде виставка українського мистецтва

Картина з України, з відкритих джерел

Виставку, яка отримала назву "В очах бурі. Модернізм в Україні, 1900-1930" могли ніколи і не побачити поціновувачі мистецтва Мадрида. Доля 70 картин якось опинилася в зоні величезного ризику, всі вони могли бути знищені за одну миттєвість, якби не відвага українського колекціонера Костянтина Акіньша.

У той час, як іранські безпілотники бомбили українську столицю, сподіваючись залишити всіх мешканців без опалення та світла, Акіньша думав, як врятувати спадщину вітчизняних художників. За кілька днів колекціонерові вдалося забрати з різних київських музеїв та галерей близько 70 картин.

”Картини, врятовані від бомб”: у музеї Мадрида пройде виставка українського мистецтва - фото 2
”Картини, врятовані від бомб”: у музеї Мадрида пройде виставка українського мистецтва - фото 3
”Картини, врятовані від бомб”: у музеї Мадрида пройде виставка українського мистецтва - фото 4
”Картини, врятовані від бомб”: у музеї Мадрида пройде виставка українського мистецтва - фото 5

Наступний крок куратора акції з порятунку робіт найбільших українських художників полягав у їхньому транспортуванні за кордон. У цьому Акіньшину допомогли його зв'язки в Мадриді та дипломатичних колах, зокрема, пише видання The New York Times, чоловік був особисто знайомий із дочкою засновника музею Тіссена – Борнемісою. Саме цей зв'язок і відіграв ключову роль у долі модерністського минулого України.

Нагадаємо , раніше ми повідомляли, що в Польщі було зірвано зустріч із відомою українською письменницею Оксаною Забужко. Жінка зазнала нападок з боку місцевих націоналістів у Кракові, через що їй довелося залишити будинок через чорний вихід.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини