Головна Новини Світ ЄС Конфлікт Сербії і Косово: лідери країн домовилися про зустріч
commentss НОВИНИ Всі новини

Конфлікт Сербії і Косово: лідери країн домовилися про зустріч

Спікер ЄС з питань зовнішньої і політики безпеки Петера Стано заявив, що переговори відбудуться 18 серпня

4 серпня 2022, 22:10
Поділіться публікацією:

Прем'єр Косово Альбін Курті та президент Сербії Олександр Вучич через два тижні збираються зустрітися на переговорах, аби вирішити загострення конфлікту між двома країнами, що сталося на початку серпня. Про це повідомляють "Коментарі", посилаючись на інформацію спікера ЄС з питань зовнішньої і політики безпеки Петера Стано, який розповів для видання Tanjug подробиці майбутньої зустрічі.

Конфлікт Сербії і Косово: лідери країн  домовилися про зустріч

Конфлікт Сербії і Косово (фото з відкритих джерел)

 Спікер ЄС з питань зовнішньої і політики безпеки Петера Стано повідомив, що глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель запропонував Вучичу і Курті зустрітися 18 серпня в Брюсселі. 

Також стало відомо, що на зустрічі буде присутній спеціальний посланник ЄС з діалогу між Белградом і Пріштіною Мирослав Лайчак.

 Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, чому війни між Косово та Сербією не буде. Військовий експерт полковник запасу Сергій Грабський запевняє, що жодних проблем не буде. Балкани, за його словами, мають основу конфлікту, що тліє. Але оскільки там на постійній основі знаходяться війська НАТО (і в Косово, і в Боснії), ризики значно знижуються. За його словами, у тієї ж таки Сербії – обмежений військовий потенціал.До того ж Сербію легко перекривати, закривши повітряний простір. Виходячи з цього, вони можуть робити хіба політичні демарші. Але не активні бойові дії. Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин заявив, що проблема стара – і полягає у невизначеності міжнародно-правового статусу Косова. При цьому Косово, яке проголосило за незалежність у лютому 2008 року, сьогодні є потенційним кандидатом у ЄС. Європейський союз підписав угоду про асоціацію з Косово восени 2015 року, але п'ять членів ЄС (Греція, Іспанія, Кіпр, Румунія та Словаччина) не визнають незалежності Косова і вважають його частиною Сербії.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини