Головна Новини Світ Європа Конфлікт між Сербією та Косово: чому війни не буде – як це може вплинути на Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Конфлікт між Сербією та Косово: чому війни не буде – як це може вплинути на Україну

Після напруженої ночі переговорів рішення, яке спровокувало загострення, відклали на місяць. Новий спалах може бути вже 1 вересня

1 серпня 2022, 11:50 comments1635
Поділіться публікацією:

31 липня ситуація на кордоні Сербії та Косова загострилася. З'явилися ризики появи нової гарячої точки. Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".

Конфлікт між Сербією та Косово: чому війни не буде – як це може вплинути на Україну

Кордон Косово та Сербії. Фото: із відкритих джерел

Сербія примудрилася оточити себе такою кількістю недружніх країн, що будь-які її спроби загострити ситуацію будуть моментально куповані

Військовий експерт полковник запасу Сергій Грабський запевняє, що жодних проблем не буде. Балкани, за його словами, мають основу конфлікту, що тліє. Але оскільки там на постійній основі знаходяться війська НАТО (і в Косово, і в Боснії), ризики значно знижуються.

"Буквально вчора причину, через яку розгорнулася криза, було відстрочено. Уряд Косова ухвалив рішення відкласти на місяць (до 1 вересня) процедуру запровадження заборони на сербські документи та автомобільні номери (що викликало обурення сербської меншості у Косові). Тобто сторони домовилися не загострювати ситуацію, уникати переходу конфлікту до гарячої фази. Місія НАТО вмить включилася в ситуацію і фактично ліквідувала загрозу", – пояснює експерт.

За його словами, у тієї ж таки Сербії – обмежений військовий потенціал.

"Їм не давали відновлювати військову промисловість. Отже, серби можуть розраховувати на дуже обмежені ресурси. До того ж Сербію легко перекривати, закривши повітряний простір. Виходячи з цього, вони можуть робити хіба політичні демарші. Але не активні бойові дії", – зазначає Сергій Грабський.

Росія, вважає він, звичайно, хотіла б роздмухати нам конфлікт. І вже виступає із антизахідними, просербськими заявами.

"Але, наголошую, перекритий повітряний простір зведе нанівець подібні зусилля. Більше того — російські літаки вже не можуть літати до багатьох країн. Зрозуміло, що Росія розгойдуватиме ситуацію, підігріватиме сербський шовінізм. Але це моральна підтримка – не більше. Можливо, якась фінансова. І все, – прогнозує полковник. – Сербія примудрилася оточити себе такою кількістю недружніх країн, що будь-які її спроби загострити ситуацію миттєво купують. Що ми й бачимо".

Тепер будь-яке порушення крихкого балансу на Балканах створює серйозні проблеми ЄС та НАТО у всілякій підтримці України

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин розмірковує так:

"Я б не говорив про спеціальне розхитування ситуації на Балканах. Проблема стара – і полягає у невизначеності міжнародно-правового статусу Косова. При цьому Косово, яке проголосило за незалежність у лютому 2008 року, сьогодні є потенційним кандидатом у ЄС. Європейський союз підписав угоду про асоціацію з Косово восени 2015 року, але п'ять членів ЄС (Греція, Іспанія, Кіпр, Румунія та Словаччина) не визнають незалежності Косова і вважають його частиною Сербії, також кандидата в ЄС. Німеччина, США та Великобританія навпаки всіляко підтримують Пріштіну та заявляють, що рано чи пізно "Сербія буде змушена визнати Косово". Попереднє загострення конфлікту ми спостерігали восени минулого року, коли на КПП "Яриньє" направили косовський спецназ ROSU, а підрозділи армії Сербії були стягнуті до Рашки (селище міського типу, розташоване в Раському окрузі в Сербії – прим. ред.)".

Тоді ЄС, нагадує експерт, обіцяв врегулювати конфлікт із автомобільними номерами. Але, бачимо, без результату.

"Тим часом політична ситуація на континенті кардинально змінилася, – зазначає Андрій Мішин. – Сьогодні конфлікт у Косові однозначно розглядається крізь призму агресії Росії проти України. На тлі невизначеної позиції Сербії щодо підтримки України, Москва провокаційно закликає Косово і "ЄС, що за нею", до дотримання прав сербів у Косово. МЗС РФ навіть називає рішення Пріштіни ввести правила про примусову заміну особистих документів сербів кроком до їхнього вигнання з Косова. З минулого загострення ситуації у вересні 2021 року Росія накачує Сербію зброєю. Мова про комплекси ППО "Панцир-С", ударні гелікоптери Мі-35, партії ПТРК "Корнет", танковий батальйон Т-72МС. Косово за цей час отримало від партнерів легкі бронемашини та протитанкові ракетні комплекси, але поставок гелікоптерів, як і іншої серйозної техніки, поки що не було. Тепер будь-яке порушення крихкого балансу на Балканах створює серйозні проблеми ЄС та НАТО у всілякій підтримці України. Тому в середньостроковій перспективі міжнародно-правового статусу Косова, швидше за все, залишиться невизначеним – як тактичний виграш Сербії".

Також видання "Коментарі" повідомляло – Донбас – не головна мета, росіяни готують новий наступ: у США назвали напрямок.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини