Головна Новини Світ ЄС Міграційна криза: Лукашенко мстить Литві нелегальними мігрантами з Африки і Близького Сходу
commentss НОВИНИ Всі новини

Міграційна криза: Лукашенко мстить Литві нелегальними мігрантами з Африки і Близького Сходу

Число нелегалів у Литві вже в 17 разів перевищило торішню кількість

6 липня 2021, 17:08
Поділіться публікацією:

Велика кількість нелегальних мігрантів із країн Африки та Близького Сходу останніми днями буквально полонила маленьку Литву. За оперативними даними литовських прикордонників, до обіду 6 липня на кордоні Литви й Білорусії було затримано вже 1363 незаконних мігрантів. Це в 17 разів більше, ніж було затримано нелегалів за весь 2020 рік.

Міграційна криза: Лукашенко мстить Литві нелегальними мігрантами з Африки і Близького Сходу

Нелегали сотнями штурмують кордони Литви, фото з відкритих джерел

В середньому на територію Литви проникає від 100 до 400 мігрантів кожного дня. До патрулювання планується залучити армійські підрозділи. Мігранти налаштовані досить агресивно. Так, 4 липня литовські прикордонники змушені були застосувати зброю для затримання нелегалів, які чинили опір.

За повідомленнями литовських ЗМІ, більшість затриманих за останню добу — нелегали з африканських країн: Конго, Гвінея, Камерун, Малі, Гамбія. При цьому частина мігрантів, в тому числі чорношкірих, заявили, що вони є громадянами Іраку. Як пояснило нам джерело видання "Коментарі" в Литві, нелегали часто йдуть на хитрість, називаючи своєю батьківщиною країни, де тривають бойові дії, оскільки в такому випадку, згідно з нормами ЄС, незаконних мігрантів неможливо депортувати в країну походження.

Мігрантів розміщують у 4 прикордонних районах Литви, а також у школі прикордонників і Центрі реєстрації іноземців, один із поверхів яких виділено для жінок. Також у Литву проникають неповнолітні без дорослих — їх перевозять у Центр біженців в Руклі. Останній вже не справляється з кількістю мігрантів. В окремих населених пунктах Литви число нелегалів становить 10-50% від кількості місцевих жителів. Більшість мігрантів — чоловіки. Всі вони масово пишуть прохання про надання притулку.

Нинішня міграційна криза нагадує ту, яку влаштували "сирійські біженці" в країнах ЄС у 2015 році й Туреччина на кордоні з Грецією у 2020 році. Литва вже оголосила надзвичайну ситуацію на державному рівні й попросила допомоги в ЄС. При цьому литовські політики звинуватили білоруську владу в організації міграційної кризи та повному нехтуванні своїми обов'язками білоруських прикордонників.

"Мігранти, які перетинають кордон Литви, є інструментом політичних маніпуляцій, які застосовуються проти Литви й Євросоюзу", — заявив президент цієї країни Гітанас Науседа.

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко прямо сказав, що правоохоронні органи країни "перестають стримувати" потік нелегальних мігрантів і наркотрафіку в країни Євросоюзу. Причиною він назвав "невмотивовані" санкції з боку ЄС. Лукашенко послався на те, що білоруська влада не може стримувати афганців, курдів, сирійців і арабів, чиї землі нібито зазнали агресії з боку країн Заходу.

Нагадаємо, після того, як Лукашенко відкрив кордон із Литвою, він заблокував кордон Білорусі з Україною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини