Головна Новини Світ ЄС Надзвичайний стан на кордоні: як Литва планує зупинити мігрантів
commentss НОВИНИ Всі новини

Надзвичайний стан на кордоні: як Литва планує зупинити мігрантів

Надзвичайний стан планують запровадити з 10 грудня

1 грудня 2021, 18:08
Поділіться публікацією:

Уряд Литви заявив у середу, 1 грудня, що попросить парламент оголосити надзвичайний стан на кордоні з Польщею з 10 грудня в рамках запобігання незаконному ввезенню мігрантів. Про це повідомляє Reuters.

Надзвичайний стан на кордоні: як Литва планує зупинити мігрантів

Міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте відвідує прикордонний пункт Литви-Польщі-Білорусь поблизу Капчямєстіса - Reuters

Міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте заявила, що режим надзвичайного стану включатиме прикордонні перевірки з упором на "підозрілі транспортні засоби". Наразі Польща надає єдиний безчековий маршрут з Литви та Латвії до Німеччини — пункт призначення для багатьох мігрантів, які протягом останніх місяців прибули до регіону через Білорусь.

Прокуратура Литви розслідує 60 справ про незаконну контрабанду людей і встановлює нові контрабандні "мережі", повідомили у МВС Литви.

"Ми бачимо спроби наших власних організованих злочинних угруповань працювати з білоруськими злочинцями для організації контрабанди. Ми повинні зупинити цю вторинну міграцію, щоб вона не набирала обертів", — сказав Білотайте журналістам перед засіданням уряду. 

Уряд також має попросити парламент у п’ятницю, 3 грудня, продовжити дію надзвичайного стану на кордоні Литви з Білоруссю та в таборах, де перебувають мігранти, які прибули звідти.

ЄС звинувачує Білорусь у тому, що вона залучає тисячі людей з Близького Сходу та штовхає їх перейти до блоку через Польщу, Литву та Латвію. Білорусь це заперечує.

Литва побудувала огорожу з колючого дроту вздовж 100 км (60 миль) свого кордону з Білоруссю з початку кризи, хоча мігранти вже щонайменше тричі прорізали його — повідомляє Міністерство внутрішніх справ.

Як свідчать дані, за останній тиждень литовські прикордонники повертали близько 50 осіб щодня, які намагалися нелегально в’їхати до Білорусі.

"У Білорусі близько 10 тис. нелегальних мігрантів. Поки їх не повернуть до країни, з якої вони прибули, авіарейсами з Мінська, існує досить високий ризик того, що вони можуть бути спрямовані в сторону Литви", — повідомили в міністерстві.

Як повідомляли раніше "Коментарі", невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про готовність відправити нелегальних мігрантів, які застрягли біля польсько-білоруського кордону, додому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини