Головна Новини Світ ЄС Перша в історії Швеції жінка-прем'єр подала у відставку в перший день роботи
commentss НОВИНИ Всі новини

Перша в історії Швеції жінка-прем'єр подала у відставку в перший день роботи

Магдалена Андерссон подала у відставку після перебування на посаді прем'єр-міністра менше ніж 12 годин через політичну невизначеність у парламенті

25 листопада 2021, 13:40
Поділіться публікацією:

Перша в історії Швеції жінка-прем'єр подала у відставку в перший день роботи

Депутати аплодують Магдалені Андерссон у Риксдазі - Reuters

Магдалена Андерссон була оголошена лідером у середу 24 листопада, але пішла у відставку після того, як її партнер по коаліції вийшов з уряду, а запропонований нею бюджет не схвалили. Про це повідомляє видання "Reuters".

Шведський парламент уперше в історії держави обрав на посаду прем'єр-міністра жінку: нею стала соціал-демократка Магдалена Андерсон. Через сто років після надання шведським жінкам права голосу, парламент держави змогла очолити 54-річна соціал-демократка. З 349 депутатів Риксдагу 174 проголосували проти неї, 117 депутатів підтримали Андерссон, а ще 57 утрималися, що дало їй змогу перемогти. До обрання Магдалени на посаду Швеція залишалася єдиною скандинавською країною, у якій ніколи жінка не очолювала парламент.

Перебуваючи нетривалий час на посаді, Андерссон вже встигла визначити основні політичні пріоритети, які передбачали відновлення демократичного контролю над закладами освіти та медицини, скасування приватизації в галузі соціального забезпечення й виведення Швеції на перші місця у сфері протидії зміні клімату. 

У день призначення Андерссон на посаду прем'єр-міністра Швеції відбувався розгляд проєкту державного бюджету. Більша частина парламентарів підтримала опозицію, представлену консервативними, націоналістичними "шведськими демократами" та християнськими демократами. Таке рішення парламенту змусило партію "Зелених" оголосити вихід із коаліції разом із соціал-демократами, тобто коаліційний уряд подав у відставку.

“Є конституційна практика, згідно з якою коаліційний уряд має піти у відставку, коли йде одна партія. Я не хочу очолювати уряд, легітимність якого буде поставлена під сумнів”, ㅡ зазначила Магдалена Андерссон.

Як раніше повідомляли "Коментарі", Магдалена Андерссон має очолити уряд після зустрічі з королем Карлом XVI Густавом. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини