Головна Новини Світ ЄС Петиція у ЄС набрала необхідну кількість голосів, щоб позбавити Угорщину права голосу
commentss НОВИНИ Всі новини

Петиція у ЄС набрала необхідну кількість голосів, щоб позбавити Угорщину права голосу

Перший з трьох кроків для позбавлення права голосу Угорщини в ЄС завершено. Які наступні етапи процедури.

14 січня 2024, 08:55 comments1292
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Представник Європарламенту від Фінляндії Петрі Сарвамаа створив петицію, щоб позбавити Угорщину на чолі з Віктором Орбаном права голому в Раді ЄС. Таким чином угорський прем’єр не зможе одноосібно блокувати рішення по Україні.

Петиція у ЄС набрала необхідну кількість голосів, щоб позбавити Угорщину права голосу

Угорщина на чолі з Орбаном може втратити право голосу в ЄС. Фото з відкритих джерел

Згідно з передбаченими пунктами у 2 статті 7 Договору про Європейський Союз потрібно виконати три кроки, щоб позбавити країну права голосу в ЄС.

12 січня закінчився термін для прийняття голосів до петиції, щоб позбавити Угорщину права голосу. Під нею поставили підписи 120 з 705 євродепутатів. Таким чином петиція пройшла перший крок і визначила, що Угорщина має "явний ризик серйозного порушення" основних принципів і змушує обвинувачену країну пояснювати ситуацію на регулярних слуханнях.

Тепер ця група хоче почати другий крок, який може визначити "наявність серйозного та постійного" порушення фундаментальних цінностей з боку Угорщини. Для цього потрібна третина голосів від держав-членів або рішення Єврокомісії та згода парламенту. Це призведе до третього та останнього кроку згідно з яким Угорщині можуть призупинити деякі права, зокрема відібрати правого голосу в ЄС.

"Це також буде посланням усім державам-членам, що Європейський Союз не потерпить будь-якого відступу від верховенства права чи порушення принципу щирої співпраці, як це закріплено в Договорах", — пишуть автори петиції.

Однак видання Euronews зазначає, що такі лідери як Джорджія Мелоні з Італії та Роберт Фіцо зі Словаччини, ймовірно, не підтримують рішення про позбавлення права голосу Угорщини та перетворення її на "безправну державу-члена другого сорту".

Нагадає, що Угорщина єдина країна, яка хотіла блокувати процес вступу України до ЄС, а також Віктор Орбан активно накладає вето на допомогу Україні у розмірі 50 млрд євро.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Орбана хочуть перетворити на проукраїнського політика. Що запропонували в Італії.

Також "Коментарі" писав, що Угорщина готова зняти вето на 50 млрд для України. Названа єдина умова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини