Головна Новини Світ ЄС У ЄС знайшли спосіб, як позбавити Угорщину права голосу
commentss НОВИНИ Всі новини

У ЄС знайшли спосіб, як позбавити Угорщину права голосу

Європейський Союз розпочав перший етап процедури позбавлення Угорщини права голосу в Єврораді. Це допоможе зупинити шантаж Віктора Орбана щодо України та ЄС.

10 січня 2024, 09:25
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Фінський депутат Європарламенту Петрі Сарвамаа заявив, що знає як можна припинити шантаж Віктора Орбана у ЄС. Політик ініціював петицію, яка позбавить Угорщину права голосу в Раді ЄС.

У ЄС знайшли спосіб, як позбавити Угорщину права голосу

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Фото з відкритих джерел

Правоцентристський депутат Петрі Сарвамаа розповів, що процедура позбавлення голосу запускається вперше за весь час існування ЄС. Вона передбачена у 2 статті 7 Договору про Європейський Союз.

"Запустив історичну петицію, яка в разі успіху дозволить позбавити пана Орбана права голосу в Раді. Це суттєво відрізняється від усього, що ми робили досі", — пише Сарвамаа на у соцмережі X.

У членів ЄС є час до 12 січня, щоб підписати петицію, яка позбавить голосу Угорщину у Єврораді. Далі петиція потрапить до голови Європарламенту Роберті Метсолі.

"Зараз або ніколи. Механізм прийняття рішень ЄС просто застряг через Віктора Орбана. Єдиний спосіб змусити це працювати – позбавити Орбана права голосу в Раді", — пояснює Сарвамаа та додає, що "ми показуємо, що в ЄС заборонений шантаж".

У петиції вказано, що Угорщина постійно порушує верховенства права, а також після спроб Орбана зірвати процес ухвалений усіма країнами ЄС, пропонується вжити відповідних заходів та позбавити Будапешт права голосу.

Попри це, дипломатичні джерела порталу EUobserver наголошують, що ініціатива Сарвамаа щодо Угорщини не буде реалізована, адже може вплинути на "структуру ротаційного головування в ЄС".

Нагадаємо, що Угорщина блокує рішення про фінансову допомогу Україні від ЄС, а також проти вступу України до організації. Як наслідок Орбан заявляє, що готовий йти на поступки, однак виставляє свої умови до ЄС та України, які дипломати вважають шантажем.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Угорщина готова зняти вето на 50 млрд для України та поставила одну умову.

Також "Коментарі" писали, що Віктор Орбан може очолити Єврораду у 2024 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини