Головна Новини Світ ЄС Польща, Угорщина та Словаччина мають розблокувати імпорт зерна з України: у ЄС знайшли альтернативу
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща, Угорщина та Словаччина мають розблокувати імпорт зерна з України: у ЄС знайшли альтернативу

ЄС знайшов альтернативні механізми, які допоможуть захистити європейських фермерів від надлишку української продукції

13 лютого 2024, 15:50
Поділіться публікацією:

Єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс закликав Польщу, Угорщину та Словаччину зняти одностороннє обмеження імпорту зерна з України. Адже ЄС розробив альтернативні механізми, які допоможуть захистити європейських селян від надлишку української продукції. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву єврокомісар зробив під час дебатів у Комітеті агрокультури при Європейському парламенті.

Польща, Угорщина та Словаччина мають розблокувати імпорт зерна з України: у ЄС знайшли альтернативу

Єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс. Фото: із відкритих джерел

Домбровскіс нагадав, що Єврокомісія вже запроваджувала захисні заходи для прифронтових країн під час імпорту переважно сировинних товарів з України, таких як зерно, кукурудза та насіння соняшнику.

Він також наголосив, що згодом Єврокомісія разом з Україною розробила механізм експортного контролю та вже успішно функціонує між Україною та Румунією.

"Цей механізм не працює, наприклад, з Польщею, Угорщиною та Словаччиною, оскільки ці країни продовжують застосовувати односторонні обмеження, які, до речі, суперечать винятковій компетенції ЄС у сфері торговельної політики, а також вашим зобов'язанням щодо Угоди про вільну торгівлю з Україною та СОТ". , — сказав Домбровскіс.

Крім того, він зазначив, що Єврокомісія запропонувала запровадити автономні торгові заходи для країн, які стикаються із негативним впливом на ринок від українського експорту. Йдеться про "чутливі продукти", такі як яйця, цукор та соняшникова олія, для яких Єврокомісія запропонувала встановити граничну максимальну квоту, яка є усередненими даними імпорту за 2022-2023 роки.

Домбровскіс також нагадав, що дія "коридорів солідарності" залишається актуальною, незважаючи на відновлення Україною експорту Чорним морем, оскільки він все ще не досягнув довоєнних показників.

Читайте також на порталі "Коментарі" — блокада українського кордону: які цілі переслідують поляки та чому простежується російський слід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини