Головна Новини Світ ЄС Польща звинувачує ЄС у шантажі: дебати у Європарламенті
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща звинувачує ЄС у шантажі: дебати у Європарламенті

Представники Польщі та Європейського Союзу обмінялись думками щодо наслідків рішень польського суду

19 жовтня 2021, 18:04
Поділіться публікацією:

У Європарламенті відбулись гострі польсько-європейські дебати, які загрожують Polexit-ом, інформує агентство BBC News.

Польща звинувачує ЄС у шантажі: дебати у Європарламенті

Матеуш Моравецький, прем'єр-міністр Польщі - фото з мережі

Матеуш Моравецький, Прем'єр-міністр Польщі, обмінявся репліками з Урсулою фон дер Ляєн, головою Єврокомісії. Приводом для цього стала нещодавня ухвала польського Верховного суду про те, що законодавство країни відхиляє ключові частини законодавства ЄС. 

Фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen) заявила, що прийматимуться певні міри, аби запобігти відмові Польщі від європейських цінностей:

"Це рішення ставить під сумнів основи Європейського Союзу. Це є прямим викликом єдності європейського правового порядку".

Названо три ймовірні шляхи розв'язку проблеми:

1. Юридичне оскарження рішення польського суду.

2. Припинення надання коштів від ЄС.

3. Призупинення деяких прав Польщі як члена Європейського Союзу.

Польща мала отримати 57 млрд євро для відновлення після пандемії. Оголошено, що, ймовірно, Європейська комісія не прийматиме відповідного рішення, поки суперечка не врегулюється.

Прем'єр-міністр у свою чергу відкинув звинувачення у "мові погроз" і натомість звинуватив ЄС у перевищенні повноважень. У своїй промові він заявив, що неприпустимо шантажувати країну фінансовими штрафами. Ухвалу польського суду невірно зрозуміли. Вона означає не відмові від європейських цінностей, а лише те, що договори ЄС не повинні суперечити конституції країни і не мають визначати, як уряду слід керувати.

ВВС News запевняє, що соціологічні опитування показують прихильність поляків до перебування їхньої країни у ЄС. Між тим правий націоналістичний уряд діє всупереч європейській концепції вирішення широкого кола питань: від ситуації з ЛГБТ-спільнотою до незалежного судочинства.

Чиновники ЄС не намагатимуться загострювати непорозуміння до крайнощів, запевняють експерти інформагентства. Polexit – як аналогія Brexit – навряд чи можливий. 

Докладніше про суть конфлікту ЄС та Польщі можна почитати у дописі експерта, який видання "Коментарі" публікувало раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини