Головна Новини Світ ЄС Промисловість ЄС готується перейти в "режим військової економіки": що це означає
commentss НОВИНИ Всі новини

Промисловість ЄС готується перейти в "режим військової економіки": що це означає

Може бути створена європейська версія американської схеми іноземних військових продажів, за якою Штати допомагають урядам інших країн купувати зброю в американських компаній.

5 березня 2024, 07:10 comments1218
Поділіться публікацією:

Сьогодні Єврокомісія запропонує Європейському Союзу способи стимулювати свою оборонну промисловість, щоб вона могла перейти до "режиму військової економіки" у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Reuters".

Промисловість ЄС готується перейти в "режим військової економіки": що це означає

Україна – ЄС. Фото: з відкритих джерел

Європейський комісар з питань промисловості Тьєррі Бретон, за словами офіційних осіб ЄС, надасть пропозиції щодо стимулювання країн ЄС купувати більше зброї у європейських компаній, а також щодо надання допомоги таким компаніям у збільшенні виробничих потужностей.

Бретон, який очолював французьку технологічну компанію, також заявив, що можливість чергового президентського терміну Дональда Трампа в США, який поставив під сумнів зобов'язання Вашингтона перед НАТО, означає, що Європа має робити більше для захисту.

"Нам необхідно змінити парадигму і перейти в режим військової економіки. Це також означає, що європейська оборонна промисловість має йти на більший ризик за нашої підтримки. У нинішньому геополітичному контексті Європа має взяти на себе велику відповідальність за власну безпеку, незалежно від результатів виборів наших союзників. кожні чотири роки", – зазначив чиновник.

У матеріалі йдеться, що війна Росії в Україні спонукала багато європейських країн збільшити витрати на оборону. Але чиновники ЄС стверджують, що суто національні зусилля менш ефективні і хочуть, щоб органи ЄС відігравали більшу роль в оборонній промисловій політиці.

Аналітики кажуть, що війна показала, що європейська промисловість виявилася погано підготовленою до деяких серйозних проблем, як-от раптове підвищення попиту на велику кількість артилерійських боєприпасів.

Пропозиції Бретона включають створення європейської версії американської схеми іноземних військових продажів, за якою Сполучені Штати допомагають урядам інших країн купувати зброю в американських компаній. Ще одна пропозиція дозволить ЄС змусити європейські компанії з виробництва зброї надавати пріоритет європейським замовленням під час кризи.

Читайте також на порталі "Коментарі" — допомога США Україні: що задумав Трамп та навіщо йому зустріч із Орбаном.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини