Головна Новини Світ ЄС Що означає нова конфігурація сил у Європарламенті: які наслідки для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Що означає нова конфігурація сил у Європарламенті: які наслідки для України

Україні важливо мати міцну підтримку кожної окремої європейської держави, тому що в самому Європарламенті одностайності немає ніколи

11 червня 2024, 12:12
Поділіться публікацією:

Як свідчать підсумки виборів до Європарламенту, Європейська народна партія (ЄНП) хоч і здобуває перемогу, проте втрачає кількісно. Зрештою, з великою вірогідністю ми отримаємо Європарламент, де праві партії усі разом, імовірно, матимуть математичну більшість. Як повідомляє Politico, ця ситуація викликала значний інтерес у Росії. Зокрема, Кремль радіє поразці партій Макрона та Шольца, враховуючи, як ті підтримують Україну. Що означає нова конфігурація сил у Європарламенті для України? Чи можуть результати цих виборів вплинути, як на сам ЄС, так і на його подальшу підтримку України? Портал "Коментарі" з цими питаннями звернувся до експертів.

Що означає нова конфігурація сил у Європарламенті: які наслідки для України

Вибори до Європарламенту. Фото з відкритих джерел

Політика ЄС не зазнає кардинальних змін

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна зауважила, що вибори до Європарламенту хоч і є важливою подією для Євросоюзу в цілому, однак їх результати, навіть за умови більш переконливої перемоги ультраправих, не здатні кардинально змінити політику ЄС. 

"Тут варто звернути увагу на декілька моментів. По-перше, Європарламент є лише однією з семи головних інституцій Євросоюзу. Тому система стримувань і противаг гарантує баланс між цими органами і запобігає концентрації влади в середині одного з них. По-друге, Європарламент не є аналогом парламентів в національних державах, зокрема він формально не наділений правом законодавчої ініціативи і не може здійснювати функцію законотворчості без погодження з Єврокомісією і Радою Європейського Союзу. По-третє, голосування на виборах до Європарламенту часто є протестним. Виборці схильні голосувати за євроскептиків і ультраправих, щоб висловити незгоду з внутрішньою політикою своїх держав, а на виборах до національних парламентів вони голосують за більш помірковані політичні партії. Це дає нам підстави для стриманого оптимізму, оскільки кожна країна-член ЄС має право вето при прийнятті рішень, які стосуються зовнішньої політики. Україні важливо мати міцну підтримку кожної окремої європейської держави, тому що в самому Європарламенті одностайності немає ніколи", – зазначила експерт.

Що стосується нової конфігурації сил у Європарламенті, то вона, на думку Ганни Малкіної, не вплине на зміну загального політичного курсу, але може ускладнити формування коаліції. З іншого боку, нестворення коаліції не впливає на легітимність Європарламенту. 

"Якщо, наприклад, в Україні неможливість утворення коаліції протягом певного періоду тягне за собою розпуск парламенту, то в Європарламенті такого немає. Він продовжує працювати, а кожна партія і кожен депутат можуть голосувати ситуативно. І хоча в ЄС достатньо політиків, які мають проросійські погляди, загальна тенденція говорить про те, що Європа в цілому – не тільки еліти, а й громадяни – підтримуватимуть Україну і її право на боротьбу за свободу і право бути повноправним членом європейської спільноти", – підсумувала Ганна Малкіна.

Вибори потвердили  політичні закономірності

Політолог Володимир Цибулько так пояснив ситуацію:

"Перемога європейських консерваторів була очікуваною, і з цією перемогою також очікуваним було привітання ЄНП від головного партнера партії в Україні, від Петра Порошенка і "Європейської Солідарності". Але для нас важливим є чи збереже портфель Урсула фон дер Ляєн. Якщо станеться зміна, то як зміниться політика Євросоюзу напередодні початку діалогу про набуття членства".

Політолог звернув увагу, що локальні перемоги ультраправих лише свідчать про проблеми окремих суспільств в окремих державах, що очевидно додається виборами. І зміною певної політики. 

"Так вчинив президент Франції Макрон, котрий на другому терміні президентства більше почувається  загальноєвропейським гравцем, ніж лише французьким лідером. Загалом правий тренд зберігається, і російська агресія лише консервує правий політичний тренд у Європі. Вибори потвердили  політичні закономірності та причинно-наслідковий механізм", – констатував співрозмовник порталу "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять нові заяви оточення Трампа: чи справді це неприємний сигнал для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини