Головна Новини Світ ЄС Що потрібно робити Заходу для якнайшвидшого припинення російської агресії: аналіз ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

Що потрібно робити Заходу для якнайшвидшого припинення російської агресії: аналіз ситуації

Експерти повідомили, що означає план Бориса Джонсона щодо порятунку України

6 березня 2022, 10:27 comments1772
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон звернувся до світових лідерів із закликом надати нові гарантії того, що "жахливе" вторгнення Росії в Україну не досягне мети. Джонсон виклав план із шести пунктів. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" пропозиції Джонсона, а також висловили думки про те, що ще міг би зробити Захід для якнайшвидшого припинення російської агресії.

Що потрібно робити Заходу для якнайшвидшого припинення російської агресії: аналіз ситуації

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

За словами Джонсона, "недостатньо висловити нашу підтримку міжнародному порядку, що ґрунтується на правилах — ми повинні захищати його від постійних спроб переписати правила за допомогою військової сили".

А у своєму плані із шести пунктів для підтримки тиску на Путіна прем'єр-міністр Великобританії пропонує наступне:
– світові лідери мають мобілізувати "міжнародну гуманітарну коаліцію" для України;
– вони мають підтримати Україну "в її зусиллях забезпечити власну самооборону";
– слід посилити економічний тиск на Росію;
– міжнародне співтовариство має протистояти "повзучій нормалізації" РФ своїх дій в Україні;
– дипломатичні рішення щодо війни повинні виконуватися, але лише за повної участі законного уряду України;
– у країнах НАТО має бути "швидка кампанія з посилення безпеки та стійкості".

У країнах НАТО має бути "швидка кампанія з посилення безпеки та стійкості"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович наголошує, що наявність такого плану – краще, ніж його відсутність. І те, що Британія шукає якихось додаткових можливостей для допомоги України, можна лише вітати.

"Безумовно, у цьому плані не вистачає закриття неба над Україною (щоб позбавити агресора можливості бити по нам ракетами та здійснювати авіанальоти), звернення до НАТО щодо посилення контролю над повітряним простором України. Також не зайвим був би заклик до НАТО щодо прямої передачі Україні новітніх систем ППО та ПРО, а також літаків, які дозволяє протистояти окупантам у небі (якщо його все ж таки не наважуватися закрити)", – зазначає Ігор Рейтерович.

Коментуючи запропонований пункт про те, що в країнах НАТО має бути "швидка кампанія з посилення безпеки та стійкості", експерт пояснює:

"Якби зараз у країнах НАТО, які межують з РФ, були проведені якісь навчання, маневри, посилення контингентів, це певною мірою відвергло б увагу РФ від України. Так, у країні-агресорі почалася б чергова інформаційна істерика (мовляв, дивіться, що вони роблять на наших кордонах!). Але вони змушені були б на це реагувати. Перекидати туди, приміром, якісь війська.

І цей пункт, і решта, експерт називає цілком логічними. У тому числі той, що всі переговори мають проводитись виключно за повної участі ЗАКОННОГО уряду України.

"Якщо цей план вирішувати запускати в дію, робити це треба швидко, – наголошує Ігор Рейтерович. – Немає часу для проведення довгих дискусій, кожен день гинуть люди. Також важливо розуміти, що це – паралельний трек тим, які вже діють між Україною та ЄС, Україною та США, Україною та НАТО загалом Якщо Великобританія готова взяти на себе роль координатора у ще одному треку, виділяючи на це додаткові ресурси, такий крок можна лише вітати, але, наголошую, розглядати це лише як один із напрямків формування глобальної. антипутінської коаліції".

Не повинно бути права вето, яким РФ постійно зловживає, блокуючи найважливіші ініціативи

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко впевнений, що Борис Джонсон наголосив на важливості протистояти розмиванню міжнародного права силою.

"Тому що метою Путіна є злом міжнародного права і системи міжнародних відносин, що склалася. Він хоче діяти з якогось "чистого аркуша". Переписати світопорядок. Вже видно, що це не виходить – і не вийде, – зазначає експерт. – Але при цьому, Захід повинен не лише консолідовано допомагати Україні (що він і робить, щоправда, поки що без прямого військового втручання), не лише протистояти переписуванню міжнародних правил, а й – боротися за виконання існуючих”.

І найважливішу роль тут, на думку Павла Жовніренка, відіграє виконання статті 27-го пункту 3 Статуту ООН. Там йдеться про те, що рішення Ради Безпеки ООН приймаються 9 голосами, включаючи всі голоси постійних членів Ради безпеки (до яких, на жаль, належить і Росія). У цьому ж пункті прописано, що держава, яка є стороною конфлікту, повинна утримуватися від участі у голосуванні. А неучасть у голосуванні – це не вето. Тобто Рада Безпеки всі рішення щодо російсько-української війни повинні зараз прийматися без урахування голосу Росії, яка дотепер паралізує роботу цього органу.

"Що стосується відмови Заходу брати пряму участь у конфлікті. Закривати небо і прямо протистояти російській агресії на боці України. Якщо Захід не змінить таку позицію — РФ піде далі. І наступними можуть стати Балтійські держави, — попереджає експерт. — Важлива твердість. Тому що надмірна сором'язливість одних породжує надмірне нахабство інших".

Метою Путіна виявляє – посіяти страх, акцентує Павло Жовніренко. Причому не лише в Україні, а й на Заході.

"Путіна страх надихає. І коли Захід публічно і багаторазово каже, що не має наміру брати участь у цій війні (прибрав з України військових радників, не збирається посилати війська, закривати над нами небо і так далі) – це лише розбурхує Путіна. Мотивує його на розширення агресії проти України та всього цивілізованого світу", – резюмує експерт.

Як повідомляв портал, чи можливі переговори та гуманітарні коридори у новій фазі російсько-української війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини