Головна Новини Світ ЄС Ситуація на кордоні Польщі та Білорусі загострюється: чи може міграційна криза торкнутися України
commentss НОВИНИ Всі новини

Ситуація на кордоні Польщі та Білорусі загострюється: чи може міграційна криза торкнутися України

На кордоні Польщі чергують понад 12 тисяч солдатів

8 листопада 2021, 18:19
Поділіться публікацією:

У Міністерстві оборони Польщі заявили про бойову готовність на кордоні з Білоруссю після того, як стало відомо про нову хвилю мігрантів .

Ситуація на кордоні Польщі та Білорусі загострюється: чи може міграційна криза торкнутися України

Польські прикордонники. Фото: Твіттер польських прикордонників

Експерти проаналізували те, що відбувається, для видання "Коментарі", зокрема, чи може міграційна криза зачепити Україну.

Збройний прикордонний конфлікт між Польщею та Білоруссю не можна виключати, якщо сторони продовжать ескалацію, а не шукатимуть вихід шляхом переговорів

Експерт з питань сектору оборони та безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Старіков вважає, що у тому, що відбувається, є яскраво виражений політичний складник.

"Між Білоруссю та Польщею – серйозна криза. За даними білоруського КДБ, саме Варшава багато в чому займалася операціями проти білоруської влади, включаючи спробу насильницької зміни конституційного ладу. І Білорусь відповіла на це відкриттям так званого "Багдадського експресу". Через можливості турфірм вона збирала мігрантів за добре відпрацьованою раніше схемою. Нагадаю, що нещодавно була організована міграційна криза в країни Західної Європи з боку Сирії, Лівії й так далі. Руку до цього тоді доклали спецслужби та розвідувальної спільноти зацікавлених країн. Цю методологію взяла на озброєння Республіка Білорусь (РБ)", – пояснює Олег Старіков.

У результаті полякам та литовцям доводиться не просто охороняти кордон силами прикордонників, а й підтягувати армію для оборони кордонів.

"На першому етапі поляки пропускали тих, хто просочився, щоби йшли далі – до Німеччини. Туди за кілька місяців пройшли 2-3 тисячі людей. А потім щось сталося – і Польща закрила кордон, привела війська до найвищого ступеня боєздатності. Але з досвіду – зупинити пострілами людей, що масово йдуть, неможливо. Вони прорвуться. Якщо Польща відкриє стрілянину, її звинуватить у гуманітарній катастрофі, у розстрілі мирного населення. А якщо пропустить – звинуватить уже в цьому, що не може стримати нелегалів від подальшого проходу в ЄС. Ситуація програшна за будь-якого розкладу", – зазначає експерт.

На його думку, зараз все загострюється. І збройний прикордонний конфлікт між Польщею та Білоруссю не можна виключати, якщо сторони продовжать ескалацію, а не шукатимуть вихід шляхом переговорів.

"Біда в тому, що політичній системі як Польщі, так і Білорусі збройний прикордонний конфлікт певною мірою вигідний. Польща показує, що захищає ЄС від "російської та білоруської" агресії, від "гібридних атак". І проситиме країни Західної Європи дати більше грошей на сектор оборони, включаючи облаштування кордону. Ну, а білоруській владі, з огляду на те, що наступного року планується голосування за новою Конституцією, треба мобілізувати народ, показати, що саме Захід виявляє агресію. І маленька переможна війна тут буде доречною", – пояснює Олег Старіков.

Для України, впевнений він, виникнення гарячої точки біля наших кордонів є украй небажаним сценарієм.

“У нас своїх проблем вистачає. А нас ще й у білорусько-польські розбірки можуть спробувати втягнути. І тоді ми матимемо реальну проблему на північному заході нашої країни. Доведеться понад 1 тисячу км українсько-білоруських кордонів не лише охороняти, а й обороняти. А це – збільшенням там кількості військ та техніки у рази, величезні витрати. До чого ми точно не готові. Це не наша справа, не наша війна, – вважає Олег Старіков. – Сподіваюся, українська влада це розуміє і не допустить чергової величезної дурниці, якою вона останнім часом відрізняється".

Білорусь та РФ відповідають з метою дестабілізувати ситуацію в Європі, породити нові виклики, кризи

Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай вважає, що є підстави вважати, що наплив мігрантів (біженців) не випадковий.

"Прокладено маршрути, налагоджено трафік. Вони прилітають, як правило, до аеропорту "Мінськ", рідше приїжджають із РФ. Потім йдуть через усю Білорусь вже налагодженими маршрутами і без перешкод (скоріше – за сприяння). І виходять на білорусько-польський чи білорусько-литовський кордон. Вікова та соціальна категорія – хлопці віком від 20 до 40 років. Якщо це біженці, які тікають від війни, епідемії, голоду, то чому ми майже не бачимо жінок, старих, дітей? Щось подібне відбувалося років 5-6 тому, коли був небувалий наплив мігрантів на Європу. Через Середземне море, через Балкани. Влада Болгарії та Угорщини тоді змушена була зводити стіни на кордоні, як зараз Польща. Навряд чи у всьому обійшлося без Росії. Далося взнаки та загальне погіршення відносин РФ із Заходом, яке ми спостерігаємо останні 8 років. І загострення відносин між Заходом та Білоруссю, що ми бачимо останніми роками з невеликим. Коли Захід не визнав результатів президентських виборів у Білорусі, а потім ввів санкції. Тепер Білорусь та РФ відповідають. І роблять це з метою дестабілізувати ситуацію в Європі, викликати нові виклики, кризи. Адже хвилі мігрантів вимагають додаткових ресурсів – людських, грошових – для охорони кордонів, для розміщення тих, хто все ж таки через кордон прорвався", – пояснює Валентин Гайдай.

Він не відкидає, що потенційно все це може зачепити Україну. Яка і так періодично затримує нелегальних мігрантів із країн третього світу, які хочуть потрапити до ЄС через західний кордон нашої країни.

"Мігранти з Африки чи Азії (останнє – більш характерно) потрапляють до нас чи через Одесу (порт), чи через східний кордон України (з Росією), який є, по суті, прохідним двором попри обіцянки Яценюка та Авакова звести там паркан . Потім нелегали нерідко налагодженими шляхами пробираються на Захід України. Де їх нерідко ловлять наші прикордонники чи їхні колеги зі Словаччини, Угорщини, Польщі. А потім ці самі мігранти утримуються за наш з вами рахунок до моменту їхньої депортації. Тож навіть без нинішнього колапсу на кордоні Білорусі та Польщі Україна перманентно страждає від мігрантів, які намагаються потрапити до ЄС, – каже Валентин Гайдай. – А якщо на нас цілеспрямовано, як ми бачимо зараз щодо Польщі та Литви, спрямують міграційні потоки, нам доведеться мобілізувати величезні людські ресурси для охорони кордону. А також відволікати гроші з бюджету (який і так недовиконується) на утримання нелегалів та зміцнення кордонів". Враховуючи економічні зв'язки України та Білорусі (продукція агросектору, машинобудування, енергетика – нещодавно ми знову почали закуповувати електроенергію у РБ), експерт сподівається, що міграційного удару Мінськ по нас не завдасть. При цьому наголошує, що кордони з РФ та РБ у нас охороняються не на достатньо високому рівні.

Основна мета Білорусі – змусити ЄС зняти всі раніше накладені економічні санкції

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак зазначає:

"Президент Республіки Білорусь зі своєї не найвигіднішої поточної політичної та санкційної ситуації примудрився таки намацати слабке місце ЄС. Цим слабким місцем виявились натовпи мігрантів, які хочуть потрапити через територію РБ до Польщі – і далі розчинитися на теренах Європейського Союзу. Олександр Григорович зараз активно тестує нову форму тиску на ЄС із використанням невеликих партій мігрантів, яких білоруські силовики буквально впихають у Польщу".

За словами Івана Ступака, якщо цей план спрацює, то РБ контрольовано відкриє свої кордони для всіх біженців із Близького Сходу, які бажають потрапити до Європи.

"У цьому натовпі біженців виразно виявляться особи, які мають на меті терористичні чи інші деструктивні устремління. Не беруся стверджувати, що міграційному протистоянню також причетна і РФ, оскільки Лукашенко давно відомий тим, що приймає різкі та жорсткі рішення, не запитавши поради у старшого брата", – пояснює експерт.

Він упевнений, що основна мета Білорусі – змусити ЄС зняти всі раніше накладені економічні санкції. Метод шантажу діє: "ви знімаєте санкції – ми закриваємо кордон для мігрантів".

Іван Ступак вважає, що Україна у цій конструкції не є учасником протистояння, адже мігранти не розглядають нашу країну як місце кінцевого перебування.

"Але прикордонні ділянки безперечно необхідно посилити, оскільки велика ймовірність хаотичного прориву нашого кордону, – попереджає експерт. – Щодо країн ЄС, то якщо зараз піти на шантаж та поступки РБ, то потім точно не буде легше".

Раніше "Коментарі" писали, що у Польщі сталося вбивство: поліція затримала українця.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини