Головна Новини Світ ЄС Скандал навколо вибухів у Чехії: чому заяви Мілоша Земана можуть зіграти на благо Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал навколо вибухів у Чехії: чому заяви Мілоша Земана можуть зіграти на благо Кремля

У жовтні 2014 року було знищено більше 10 тонн набоїв, снарядів і ракет, загинули двоє співробітників приватної фірми

27 квітня 2021, 16:27
Поділіться публікацією:

Президента Чехії Мілоша Земана, якого називають товаришем президента РФ Володимира Путіна, можуть звинуватити у державній зраді.

Скандал навколо вибухів у Чехії: чому заяви Мілоша Земана можуть зіграти на благо Кремля

Мілош Земан. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Земан потрапив у скандал після того, як розповів у ЗМІ, що правоохоронці розглядають дві версії причин вибухів у Врбетіце у 2014 році: необережне поводження із боєприпасами або втручання агентів іноземних спецслужб (судячи з останніх розслідувань, російських, після чого послідувала взаємна висилка дипломатів між Чехією і РФ).

Деякі політики звинуватили Земана у тому, що він розкрив інформацію, яка є конфіденційною, що може перешкодити слідству і становити загрозу безпеці Чехії.

Як можуть далі розвиватися події всередині Чехії і між Прагою й Москвою? Щоб розібратися з цим питанням, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

"Кремль почне робити усе можливе, щоб витребувати від Чехії докази нібито причетності представників російських спецслужб до вибуху"

Експерт з питань сектора оборони і безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Стариков вважає, що скандал навколо заяв Земана — це внутрішньополітична боротьби між окремими політсилами в Чехії.

"Думаю, у чеської контррозвідки немає залізних доказів того, що за вибухами, які сталися на складі боєприпасів під Врбетіце у жовтні 2014 року (тоді, нагадаю, було знищено понад 10 тонн набоїв, снарядів і ракет, загинули двоє співробітників приватної фірми), стоять саме Олександр Петров і Руслан Боширов, яких розслідувачі, в тому числі з групи Bellingcat, вважають співробітниками Головного управління розвідки (ГУР) Генерального штабу Міноборони РФ. Якщо щось і є, то лише непряме. Про це, думаю, хотів сказати Земан, який бачив відповідні документи. При цьому в якомусь сенсі він підіграв Росії", — вважає Олег Стариков.

На його думку, Кремль почне робити усе можливе, щоб витребувати від Чехії докази нібито причетності представників російських спецслужб до вибуху.

"Все перейде у політичну площину взаємних звинувачень, — зазначає експерт. — При цьому виникають цілком логічні запитання. Чому факти спливли тільки зараз? Чи не тому, що певним геополітичним гравцям потрібна дипломатична ізоляція Росії? Не виключаю, що там теж задаються цим питанням. Як і питанням довіри до начальника чеської контррозвідки, який має зв'язки з Мі-6, із ЦРУ. Кремль буде це використовувати, щоб відбити удар. З урахуванням пропагандистської машини, яка є у росіян, вони будуть розкручувати версію саме про політичний складник. У самій же Чехії ситуація може призвести до політичної кризи і перевиборів".

"Настав час назвати речі своїми іменами"

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов зазначає, що Земан неодноразово висловлював меседжі практично в російському ключі. І цього разу явно спрацював на благо Кремля.

"У Чехії до недавнього часу було чимало проросійськи налаштованих громадян, чиї голоси Земан конвертував у свою політичну підтримку. Але ситуація змінюється, люди "прозрівають". У тому числі, правоохоронні органи, які навряд чи шість з половиною років чекали, щоб назвати саме зараз прізвища тих, хто може бути причетний до вибухів. Підозрюю, що на них чинився серйозний політичний тиск. Але прийшов час назвати речі своїми іменами. В тому числі, за допомогою розслідувачів із Bellingcat, які провели чіткі паралелі між російською агресією проти України і вибухами на складах. Причому не тільки в Чехії, — зазначає експерт. — Уже відомо, що представники ГУР замішані у вибухах на військових складах у тій же Болгарії. А ось в Україні чомусь у подібних НС звинувачують кого завгодно, тільки не російські спецслужби".

Валерій Димов сумнівається, що Земан понесе покарання за розголошення відомостей, які розголошувати, можливо, не мав права. Навряд чи, на думку експерта, буде пред'явлено президенту і звинувачення у державній зраді.

"Але політичний вирок йому, думаю, вже винесено, — продовжує Валерій Димов. — Винесла його собі і Росія, яка неадекватно реагує на те, що чехи зобов'язані робити в світлі виявлених фактів. У відповідь на висилку російських дипломатів, частина яких точно є співробітниками спецслужб, росіяни висилають ще більше чеських. Тобто це чергова гібридна війна від РФ — тепер уже на дипломатичному фронті. До речі, не лише Чехія почала гостро реагувати на недружні дії Росії. Словаки вже також висилають російських дипломатів. Підключаються Польща з Румунією. Фактично єдиним союзником РФ із країн, які входять в ЄС, залишається Угорщина. Чехія і Словаччина, які нещодавно йдуть в орбіті Кремля, будуть все більше віддалятися від Росії".

Раніше портал "Коментарі" писав, чи посилить Росія свій вплив на Вірменію після відставки Пашиняна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини