Головна Новини Світ ЄС Скандал з канцлером Австрії: що відбувається навколо Курца
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал з канцлером Австрії: що відбувається навколо Курца

Експерти постаралися відповісти на питання виданню "Коментарі-Україна"

10 жовтня 2021, 19:10
Поділіться публікацією:

Канцлер Австрії Себастьян Курц склав повноваження на тлі р асследованія справи про корупцію. Прокуратура підозрює, що починаючи з 2016 року, коли Курц намагався зайняти пост лідера партії, очолюване консерваторами міністерство фінансів платило за рекламу в газеті в обмін на опитування і матеріали на користь Курца. Про що говорить те, що відбувається в Австрії? Експерти постаралися відповісти на питання виданню "Коментарі-Україна".

Скандал з канцлером Австрії: що відбувається навколо Курца

Курц - фото з відкритих джерел


Політтехнолог, магістр міжнародних відносин (King's College London 2004) Тарас Березовець акцентує, що австрійський уряд зараз відверто лихоманить. І це, на його думку, безпосередньо пов'язане з процесами, що відбуваються в сусідній Німеччині.


"Там змінилася розстановка сил після вересневих виборів. ХДС-ХСС втратив івласть. І це все на тлі реалізації корупційного, по суті, російського проекту "Північний потік-2". Величезний бонус від якого, в тому числі, отримує Австрія як країна хаб, на території якої заздалегідь були побудовані газосховища ", — зазначає політтехнолог.

За його словами, з Австрійською народною партією подібні скандали відбуваються не вперше.


"Курц, незважаючи на молодий вік (наймолодший канцлер Австрії в свої 35 років), встиг вляпатися в низку корупційних скандалів, нитки якого так чи інакше йдуть в Росію. Крім того, там складна історія у взаємовідносинах із засобами масової інформації. Оскільки в Австрії як в багатій країні дуже популярна друк, правлячі партії прагнуть мати рівні стосунки з місцевими ЗМІ. В першу чергу, з друкованими. Це специфіка країни. Якщо в багатьох інших країнах зараз все йде в електронні ЗМІ, Австрія — країна традиційних соціалістичних поглядів. Там читають пресу. І попикті підкупити її, "задружіться" з нею робляться регулярно ", — пояснює Тарас Березовець.


На його думку, Курц, схоже, не особливо боїться чергового скандалу. Хоч і були проведені обшуки, він усі звинувачення заперечує. І, схоже, не особливо переживає з приводу наслідків.


"Це свідчить або про те, що Курц і Ко заховали кінці у воду, або, що вони просто роблять хорошу міну при поганій грі. Як би там не було, ми бачимо, що Курц — непотоплюваний. Скільки скандалів було, він знову і знову повертається. Тому я б не виключав, що і після цього скандалу він піде в парламент, а через деякий час знову може спробувати очолити уряд, — говорить Тарас Березовець. — Тут все залежить від волі австрійського виборця, який більш м'який, ніж у Німеччині, в частині винесення політичного вироку своїм політикам. Австрійці знову і знову дають шанс, на відміну від Німеччини, де толерантність до корупції набагато нижче. Чому так? Тому що дуже сильні соціалістичні традиції. Радянське вплив (тепер російське) в Австрії є досить сильним. І якщо Курц закриють дорогу в політику, він, за прикладом багатьох попередників, піде працювати в "Газпром" або іншу російську монополію ".


Політичний оглядач, експерт Українського інституту політики Руслан Бізя підкреслює, що розслідування такого роду скандалів в Європі не є чимось незвичайним.


"Тим більше, що це стосується Курца, який вже не вперше потрапляє в подібного роду" зашквари ". А "ноги" нинішнього "зашквара", на мій погляд, ростуть з того, що Курц давно і системно очолює внутрішню опозицію в ЄС. Можна згадати, що під час останнього кількісного пом'якшення (монетарна політика, яка використовується центральними банками для стимулювання національних економік, коли традиційні монетарні політики в зв'язку з низкою факторів є неефективними або недостатньо ефективними — прим. Ред.) Саме Курц був лідером неформальної опозиції проти президента Франції (вона зараз головує в ЄС) Макрона. Тоді Австрія і ряд інших країн вимагали по іншому перерозподілити гроші всередині ЄС. Своя позиція у Курца була і по ковід-обмеженням, і по ряду інших позицій ", — зазначає Руслан Бізя.


На його думку, всі ці моменти в сукупності і вплинули, можливо, на нинішню ситуацію. Чи не виключає експерт і того, що справа ця розворушили німецькі або французькі спецслужби.


"Говорити про те, що це просто йде боротьба з корупцією у вищих ешелонах — смішно. Давайте згадаємо низку корупційних скандалів, в тому числі з "зеленими", в Німеччині. Або "Пандора Пейперс", в яких згадується ряд європейських політиків. Були розслідування проти колишнього прем'єра Великобританії Тоні Блера, триває проти екс-президента Франції — Саркозі. І що? Розслідування проводять, справи заводять, а на виході — нічого? Втім, в Україні навіть подібне неможливо, — акцентує Руслан Бізя. — У нас навіть депутата-хабарника не можуть притягнути до відповідальності. Що вже говорити про прем'єр-міністра або президента, та ще й діючих ".


За словами експерта, Курц, поки все владнається (а все владнається) очолюватиме парламентську фракцію своєї політсили — консервативної Австрійської народної партії.


"Як відомо, на своє місце він запропонував міністра закордонних справ Олександра Шалленберг. По суті, це той же Курц, тільки в профіль ", — резюмує Руслан Бізя.


Нагадаємо, Шнобелівська премія з економіки знайшла українського вченого Павла Блавацького за дослідження взаємозв'язку корупції і зайвої ваги політиків з теренів колишнього СРСР. Про це повідомляється на сайті премії. Павло Блавацький працює у Франції, в школі бізнесу Монпельє і у вільний від роботи час зайнявся дослідженням 299 міністрів з різних пострадянських країн на предмет наявності надлишкової ваги, причому не з цікавості.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини