Головна Новини Світ ЄС Спрощення видачі віз для росіян: ЄС виставив вимогу Угорщині
commentss НОВИНИ Всі новини

Спрощення видачі віз для росіян: ЄС виставив вимогу Угорщині

ЄС вимагає від Угорщини пояснень щодо спрощення видачі віз для росіян

2 серпня 2024, 10:52
Поділіться публікацією:

Європейський Союз висловив стурбованість щодо рішення Угорщини пом'якшити візові правила для громадян Росії та Білорусі. ЄС побоюється, що це може підвищити ризик шпигунства всередині блоку. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Euractiv".

Спрощення видачі віз для росіян: ЄС виставив вимогу Угорщині

Європейський Союз. Фото з відкритих джерел

У матеріалі йдеться, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який залишається одним із небагатьох лідерів ЄС, які підтримують тісні зв'язки з Кремлем після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році, нещодавно підписав указ про розширення програми прискореного отримання віз на вісім країн, включаючи Росію та Білорусь. Раніше ця програма надавала "національні карти" лише громадянам України та Сербії, дозволяючи їм працювати в Угорщині.

Європарламент висловив серйозні побоювання, що пом'якшення візових правил може створити "серйозні лазівки для шпигунської діяльності". Єврокомісар із внутрішніх справ Ілва Йоханссон погодилася з цими побоюваннями і направила угорському уряду листа з проханням відповісти на запитання до 19 серпня.

Віктор Орбан також викликав роздратування у колег по ЄС, коли 5 липня відвідав Москву для зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним лише через кілька днів після того, як Угорщина прийняла головування в Раді ЄС на шість місяців.

Після візиту Орбана до Москви Угорщина спростила умови для громадян Росії та Білорусі. Будапешт включив громадян цих країн до програми так званої національної карти, яка надається на два роки з можливістю продовження для тих, хто хоче працювати в Угорщині.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Угорщина повідомила країни-члени Європейського Союзу, що вона припинила свою "миротворчу місію" щодо війни в Україні. Про це пише El Pais, посилаючись на дипломатичні джерела, які стверджують, що угорський міністр із європейських справ Янош Бока направив відповідну ноту державам ЄС. Однак у столицях країн-членів ЄС сумніваються у правдивості цього повідомлення та вважають, що прем'єр-міністр Віктор Орбан може "реанімувати" цей маневр, коли це буде йому вигідно.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини